Oto przebieg mojego demontażu turbiny Alhambra AFN 99r:
Zdjąłem kolektor ssący - bez problemy śrubki poszły. Przy wydechowym jedna 12mm najbardziej wysunięta w prawo obkręciła się i nie mogłem nabić nawet na nią nasadki 11mm. Na szczęście udało się chwycić ją małymi szczypczykami do rur kwiknęła i poszła.
Był też problem ze śrubkami osłonki na kolektorze wydechowym. Musiałem ciąć szlifierką te 2 wkręciki no i osłona do kosza... trudno, ale kolektor wyjęty.
Nie udało mi się też od razu odkręcić śrubki od strony kata ale uniosłem kata lewarkiem i dydnający na nim zestaw turbo+kolektor wydech i wtedy miałem idealny dostęp do tej śrubencji od góry.
Turbo+kolektor wyjąłem górą lewą stroną - turbem do góry
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Półośki nie odkręcałem.
Dolny przewód olejowy odkręciłem od dołu torksem T40. Śrubę 22mm zostawiłem w spokoju.
Górny przewód poszedł bez problemu. No i trza go wykręcić z turbo, bo zasłania on dostęp do jednej ze śrubek kolektora wydechowego.
Jutro czyszczenie turbiacza... zobaczym czy uda się go rozpołowić...
... c.d. udało się. Okazało się, że powodem odcinania turba powyżej 2500 obrotów była zgnita gruszka, która pełniła już tylko funkcję kastanieta na większej dziurze w ulicy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nowa grucha do mojego AFN podeszła od ASV (do AFN producent przewiduje jedynie nowe kompletne turbą), trza było ino przekręcić starą sztangę do nowej gruchy. Kierownice chodziły ładniutko ale przeczyściłem je bo już zaczynało zbierać się szkliwo po kierowniczkami. Zasyfionych troszkę łopatek wiatraczka po stronie ciepłej nie ruszałem coby wyważenie nie wzięło w łeb.
A propos montażu flaków: warto wymienić śrubki na nowe i najpierw zmontować kolektor ssący a później przewód metalowy z olejem i EGR (który przy okazji zaślepiłem zaraz przy kolektorze wydechowym a nie przy samym zaworze, coby nie rzucała się zaślepka w oczy podczas przeglądu