Temat: [C-MAX 2003-2007] Ogromne zużycie paliwa 1.8 benzyna
View Single Post
Stary 27-09-2017, 12:19   #73
babakazu
ford::beginner

Imię: Dariusz
Model: Focus C-MAX GHIA
Silnik: 1,8 125 KM benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Ogromne zużycie paliwa 1.8 benzyna

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a był podpinany pod komputer, lub jest kontrolka pomarańczowego silnika na zegarach?
może jest jakiś błąd, możliwe że zaworki RG/B coś szwankują powinny wyrzucić błąd ale różnie z nimi bywa, sterują klapkami w kolektorze dolotowym.
A jak pracuje silnik, równo, czy falują obroty, jaką wartość mają obroty biegu jałowego?
Nie wiem czy sond może dawac taki efekt, ja jeżdżę z jedną uszkodzoną sondą, lub bynajmniej tak twierdzi komputer i nie ma takiego dużego spalania. można przeczyścić przepustnicę, ale myślę że to nie wiele da.
A silnik bierze olej? kiedy był wymieniany filtr powietrza?
Silnik by podpinany pod komputer - brak bledow, olej i filtry wymienione. Obroty nie faluja. Przepustnica byla czyszczona.

Zaworki mialem wymieniane - w poprzednim padl jeden z nich i bylo jeszcze gorzej.

Wydaje mi sie jednak, ze znalazlem winowajce - termostat caly czas otwarty. Ostatnio jadac w trasie podpialem sie pod OBD i monitorowalem temperature silnika. Przy predkosci do 100 km/h temperatura od 83 do 86 st. C (temperatura zewnetrzna ok. 11 st. C). Przy predkosci 140 km/h temperatura spadla do 73 st. C. Silnik w obu przypadkach niedogrzany i to moze powodowac wieksze zuzycie paliwa. Co ciekawe wskazowka temperatury na desce przy predkosci 100 km/h stoi jak trzeba. Przy 140 km/h rowniez jest O.K. choc wydaje mi sie, ze cofnela sie jakies 0,5 do 1 mm - trudno to zauwazyc. I to wskazanie wprowadzalo mnie w blad - myslalem, ze termostat pracuje prawidlowo.

Za 2 tygodnie planuje wymienic termostat - potestuje i dam znac czy spalanie spadlo.
babakazu jest offline   Odpowiedź z Cytatem