Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-09-2017, 21:17   #71
jackseg
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: C-Max
Silnik: 1,8 Duratec HE flexifuel
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Ogromne zużycie paliwa 1.8 benzyna

Cytat:
Napisał ci-nek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak też uczynię to chyba najpewniejszy sposób,bo wyniki z kompa wydają mi się byś zawyżone,a nagrzewa się dosyć szybko,przedtem miałem vectrę B 1.8 i spalanie na te same dojazdy to 9.5 L. Wczoraj wracałem z sąsiedniej miejscowości jakieś 15 km,wyzerowałem spalanie i jadąc z prędkością 90km/h komp pokazywał średnie zużycie 7.6 L co wydaje się być w miarę zadowalającym spalaniem,a jeżdząc po mieście nagrzanym autem komp wskazuje 13,5 L
P.S Nie "butuje" go biegi zmieniam koło 3 tyś
Pozdrawiam
Nawet się nie baw w polowanie na czarownice - ja zszedłem w moim 1.8 najniżej do 7.5l/100km jadąc ok 90-100km/h jednostajnie. Średnio mam 11l/100 przy cyklu mieszanym, a jeżdząc w mega korkach ze średnią prędkością 12-15km/h po Wrocławiu osiągam 15-16l/100km.

Też potwierdzam, że dynamika tego silnika rozpoczyna się przy ok 3500 obrotów.

Przy takich osiągach w spalaniu założyłem instalację LPG i w ciągu 6 miesięcy ją odrobiłem (12000km - 43 tankowania za kwotę ok. 3tys.zł, czyli tyle samo oszczędności, koszt instalacji 2700zł).

jackseg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2017, 09:21   #72
bartoleq
ford::average

Model: c-max
Silnik: 1.8 125KM benzyna
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał jackseg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet się nie baw w polowanie na czarownice - ja zszedłem w moim 1.8 najniżej do 7.5l/100km jadąc ok 90-100km/h jednostajnie. Ś
Ja na trasie z okolic Dolnego Śląska (Kłodzko) do Warszawy (od Wrocławia już tylko S8+A2) miałem średnia 88km/h z całej 472km i spalanie 6.6l/100km wg komputera.
Na autostradach/drogach szybkiego ruchu trzymałem się około 110km/h.
bartoleq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2017, 12:19   #73
babakazu

Imię: Dariusz
Model: Focus C-MAX GHIA
Silnik: 1,8 125 KM benzyna

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a był podpinany pod komputer, lub jest kontrolka pomarańczowego silnika na zegarach?
może jest jakiś błąd, możliwe że zaworki RG/B coś szwankują powinny wyrzucić błąd ale różnie z nimi bywa, sterują klapkami w kolektorze dolotowym.
A jak pracuje silnik, równo, czy falują obroty, jaką wartość mają obroty biegu jałowego?
Nie wiem czy sond może dawac taki efekt, ja jeżdżę z jedną uszkodzoną sondą, lub bynajmniej tak twierdzi komputer i nie ma takiego dużego spalania. można przeczyścić przepustnicę, ale myślę że to nie wiele da.
A silnik bierze olej? kiedy był wymieniany filtr powietrza?
Silnik by podpinany pod komputer - brak bledow, olej i filtry wymienione. Obroty nie faluja. Przepustnica byla czyszczona.

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poczytaj może pomoże
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Zaworki mialem wymieniane - w poprzednim padl jeden z nich i bylo jeszcze gorzej.

Wydaje mi sie jednak, ze znalazlem winowajce - termostat caly czas otwarty. Ostatnio jadac w trasie podpialem sie pod OBD i monitorowalem temperature silnika. Przy predkosci do 100 km/h temperatura od 83 do 86 st. C (temperatura zewnetrzna ok. 11 st. C). Przy predkosci 140 km/h temperatura spadla do 73 st. C. Silnik w obu przypadkach niedogrzany i to moze powodowac wieksze zuzycie paliwa. Co ciekawe wskazowka temperatury na desce przy predkosci 100 km/h stoi jak trzeba. Przy 140 km/h rowniez jest O.K. choc wydaje mi sie, ze cofnela sie jakies 0,5 do 1 mm - trudno to zauwazyc. I to wskazanie wprowadzalo mnie w blad - myslalem, ze termostat pracuje prawidlowo.

Za 2 tygodnie planuje wymienic termostat - potestuje i dam znac czy spalanie spadlo.
babakazu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2017, 10:40   #74
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005

myślę, że termostat nie wiele wniesie w tej sprawie lub różnica nie będzie aż tak duża

Tomek/ FORD Focus C-MAX 1,8b 125KM
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2017, 09:04   #75
Kafar1986

Model: C-max GHIA
Silnik: 1.8 benzyna

Kolego z tym termostatem to raczej nie trafione. U mnie jest to samo czyli jak np wezme nawiew max gorąco temperatura spada pomimo że termostat jest nowiutki i stary też był bo oba gotowałem i merzyłem temp. otwarcia. Ford na cos jeszcze co powoduje spadek temp pomimo sprawnego termostatu tylko nie wiem co.....
Kafar1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2017, 10:29   #76
maijkel

Imię: marek
Model: FOCUS C-MAX GHIA
Silnik: 2.0 duratec He 145 kucy

Ja, jak kupiłem mojego w Niemczech to też miał walnięty termostat. Jadąc do domu prawie 1200km, będąc świadomy niesprawnego termostatu nie przekraczałem 125km/h. Srednia wyszła 99km/h, a spalanie 6,9l/100km, wszystko wg. komputera. Była połowa października, temperatura nie przekraczała 10stopni, także nie bardzo wierzę, że termostat w obecnych temperaturach na dworze może mieć, aż tak wielki wpływ na spalanie.

Bump: Zrobiłem z ciekawości zdjęcie. Jazda praktycznie po mieście. Raz w tygodniu do rodziców 10km w jedną stronę poza miastem.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg WP_20170930_001.jpg (84.6 KB, 96 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez maijkel ; 30-09-2017 o 19:59
maijkel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-09-2017, 21:08   #77
Kafar1986

Model: C-max GHIA
Silnik: 1.8 benzyna

Z tym komputerem to też nie tak do końca wszystko ok. Ja ostatnio trasa Wejherowo-Warszawa-Wejherowo krajową 7 gdzie są remonty ale i dwupasmówki jadąc 80-130 km/h wg komputera średnia 7.1l/100 podczas gdy naprawde spalił 6.7l/100. Tak więc akurat mój komp przekłamuje o 0.4l/100.
Kafar1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2017, 08:59   #78
babakazu

Cytat:
Napisał klodis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
myślę, że termostat nie wiele wniesie w tej sprawie lub różnica nie będzie aż tak duża
Cytat:
Napisał Kafar1986 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego z tym termostatem to raczej nie trafione...
Wymieniłem termostat. W sobotę sprawdziłem czy pomogło. Jadąc 140 km/h w 5 osób wyszło 9 l (wcześniej min. 12 l w 2 osoby). Różnica jest dość wyraźna na korzyść. Tak więc u mnie pomogło.

Bump:
Cytat:
Napisał Kafar1986 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie jest to samo czyli jak np wezme nawiew max gorąco temperatura spada pomimo że termostat jest nowiutki
Skąd wiesz, ze tem. silnika spada? Wskazówka opada czy mierzyłeś? Jeśli mierzyłeś to z jakiej temperatury silnika spada do jakiego poziomu? W czasie postoju czy w czasie jazdy i z jaką prędkością (w mieście czy w trasie)?

Pytam się ponieważ mamy chyba takie same silniki i mogę to sprawdzić u siebie czy TTTM.

Ostatnio edytowane przez babakazu ; 02-10-2017 o 09:08 Powód: Uzupełnienie informacji
Stary 03-10-2017, 15:17   #79
klodis

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005

cieszę się że się udało, choć przy obecnej temperaturze różnica w spalaniu 3l lub więcej to dziwny objaw z udziałem uszkodzonego termostatu.
Najważniejsze że jesteś zadowolony

Tomek/ FORD Focus C-MAX 1,8b 125KM
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2017, 21:11   #80
babakazu

Cytat:
przy obecnej temperaturze różnica w spalaniu 3l lub więcej to dziwny objaw z udziałem uszkodzonego termostatu.
Wydaje mi się, że temperatura zewnętrzna ma tu mały wpływ. Mój C-max palił przy prędkości 140 km/h tak samo dużo przy temperaturze zewnętrznej 30 st. co i 10 st. Wg mnie duży wpływ miał tutaj pęd powietrza przy wysokiej prędkości samochodu, powodujący ochłodzenie silnika przy otwartym termostacie - powietrze z dużą prędkością "przewiewało" przez chłodnicę i skutecznie obniżało temperaturę silnika.
Przy prędkościach niższych niż 100 km/h i w jeździe miejskiej faktycznie miało to dużo mniejszy wpływ. Ale specjalistą nie jestem i to jest tylko moje zdanie poparte moim doświadczeniem.

Ostatnio edytowane przez babakazu ; 04-10-2017 o 10:14 Powód: Dodanie szczegółów
Odpowiedz

Zasady postowania