View Single Post
Stary 27-09-2017, 14:29   #177
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 1.8 benzyna DURATEC - SKAZANY NA BRANIE OLEJU?

Cytat:
Napisał Lukasp85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- jazda na krótkich odcinkach, na niedogrzanym silniku, bogatej mieszance
A ja głupi specjalnie kupiłem auto z silnikiem benzynowym, bo jeżdżę na krótkich odcinkach i na niedogrzanym silniku. I jeżdżę tak już 2 lata, a wcześniej jeździł jakiś (na pewno wredny) Holender. Sam już tak przepyrkałem 40 kkm.
Cytat:
Napisał Lukasp85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- fordowski olej jest zbyt kiepski do tego silnika, jeśli olej ma usuwać osady powstałe podczas spalania mieszanki, to lepiej stosować coś o wyższym TBN i wyższej temperaturze zapłonu oleju
W książce serwisowej auta (, którą cudem wyrwałem od Holendra) mam wpisy, że auto jeździło przede mną na tym co mu wlali w holenderskim ASO (pewnie jakiś syfiasty Motorcraft Formula F). Ja nie jestem lepszy - leję Motorcraft Xr Synth.
Cytat:
- zimny silnik + pedał w podłogę = przegrzanie pierścieni, powstawanie nagaru z paliwa i oleju
Jak się spieszę do pracy to mi się zdarza, ale jak wiadomo (z forum) auta z Duratecami nie jeżdżą, więc mogę sobie wbijać pedał w podłogę, a on... nic.
Cytat:
- wymiana oleju zbyt rzadko, po 10k km zrobionych w mieście, olej może słabo pochłaniać osady ze spalania
Sprawdzam sobie czasem olej na "bagnecie", ale nie umiem niestety jeszcze rozpoznać, czy mój olej tuż przed zmianą (po ~10 kkm) słabo pochłania osady ze spalania. Wierzę na słowo, że tak jest.

Podsumowując: Tak se pyrkam po mieście, niedogrzany, zalany parchatym olejem i niskooktanowym paliwem.
I ciągle mam jeden problem - dlaczego do cholery nie ubywa mi oleju? Przecież pierścienie muszę mieć już zapieczone na amenGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak żyć panowie? Jak żyć?
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem