Temat: [Focus 1998-2004] Akumulator do wymiany? 1.8 TDDi
View Single Post
Stary 06-10-2017, 16:59   #1
evogrego
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 2004
Domyślnie Akumulator do wymiany? 1.8 TDDi

Witam.

Piszę z pytaniem ponieważ kilka dni temu moje auto odmówiło posłuszeństwa.
Od jakiś dwóch tygodni zdarzało się, że podczas jazdy zapalała się kontrolka akumulatora(szczególnie gdy włączałem klimatyzacje/radio). Po zgaszeniu/odpaleniu silnika problem ustawał. W sobotę zrobiłem na raz 300km i w trakcie nic się nie działo. W niedziele auto zrobiło jeszcze jakieś 10km i zostało odstawione pod blok. We wtorek wsiadając do auta zastałem rozładowany akumulator. Wieczorem odpaliłem auto na przewodach, zrobiłem parę kilometrów. Zaraz po bezpośrednim zgaszeniu auta bez problemu odpalił ponownie. Następnego ranka udało odpalić się go jeszcze raz, przeparkowałem na inne miejce, wszedłem w tryb testowy, pogrzebałem kilka minut w kodach i znów za mało prądu by odpalić auto.

Akumulator (TOPLA 75Ah Ca/Ca szczelny) postawiłem pod prostownik Pirotec Pa4 12/4A na dobe w domu. W momencie kiedy odłączyłem od prostownika przykładając miernik można było obserwować jak napięcie systematycznie spada. Po godzinie z ~12V zrobiło się 10. Doładowałem jeszcze raz, poszedłem podłączyć go do auta sprawdzić ładowanie oraz czy nie ucieka prąd przy wyłączonej stacyjce.

Napięcie ładowania 14,5V niezależnie od obrotów i obciążenia (z oraz bez świateł i dmuchawy). Prąd z wyjętymi kluczykami 0,09A ( czy to normalne?).

Czy na podstawie w/w obserwacji można śmiało stwierdzić, że winowajcą jest akumulator? Przyznam szczerze, że nie chciałbym odwiedzać mechaników a z drugiej strony nie chce wydać na akumulator nie mając pewności czy to on jest problemem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Grzegorz
evogrego jest offline   Odpowiedź z Cytatem