View Single Post
Stary 09-01-2018, 20:40   #7
ChceMiecCMAXa
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.8L Duratec HE PFI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Czujniki parkowania - demontaż + czyszczenie wiązek

Cytat:
Napisał Mikkonen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli mamy awarię czujników (cichy ciągły pisk i migająca kontrolka), robimy tak: Parkujemy, włączamy zapłon (bez silnika), włączamy czujniki, wychodzimy na zewnątrz, przystawiamy ucho do każdego. Ma cykać, w tempie 4-5 razy na sekundę (z pamięci mówię, nie ważna częstotliwość, ważne że ma cykać). U mnie cykały 3 z tyłu, jeden martwy. Na kanał. Czujniki wypychamy do środka uprzednio ściskając zatrzaski pod zderzakiem. Zamieniamy miejscami czujnik zdechnięty z dobrym. U mnie dalej nie cykał w tym samym miejscu, a więc wiązka. Wypiąłem wszystkie cztery, wypiąłem wiązkę (wtyczka jest zabezpieczona gumową uszczelą), wziąłem miernik, wykryłem przetarty przewód, zlutowałem, dodatkowo wyczyściłem styki i całe czujniki, poskładałem, działa do dnia dzisiejszego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ważne: bez kanału raczej nie ma sensu się zabierać. Z kanału lub podnośnika dostęp do czujników i wiązki jest bezproblemowy. Nie mam doświadczenia z przednimi bo nie miałem tam awarii, ale pewnie wygląda to podobnie, czyli wspólna wiązka do wszystkich czterech.
Właśnie już jestem po diagnozie, takiej jak opisałeś, wychodzi na to że to czujnik, jeden z przodu, zamieniłem z innym działającym ( tykającym/cykającym ) i też działa, czyli wiązka jest ok, tylko czujnik walnięty. Mam kanał w garażu, także mam super dostęp do tylnych czujników, a ten który wysiadł znajduję się pod przednim reflektorem, także obejdzie się i bez kanału. Tylko lipa, jak wymienię bo nie są w kolorze nadwozia, a nowe są tylko czarne, więc chyba wymienię dwa na czarne, żeby to w miarę ok wyglądało, albo spróbuję czymś zamalować. A co do wymiany na nowy czujnik to jaki polecisz ?, bo znalazłem takie dwa, jeden za 50 zł drugi za 100 zł, przepłacać czy nie?
http://allegro.pl/ford-c-max-s-max-c...952817917.html
http://allegro.pl/czujnik-cofania-pa...079330254.html

Ostatnio edytowane przez ChceMiecCMAXa ; 09-01-2018 o 20:41 Powód: poprawa błędów
ChceMiecCMAXa jest offline   Odpowiedź z Cytatem