View Single Post
Stary 11-03-2018, 18:58   #1
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Dołożenie przełącznika ESP/PDC w polifcie

W poliftowych (lata 2010-2015) samochodach platformy Mondeo mk4 / Galaxy mk3 / S-Max mk1 Ford zrezygnował z dzielonego przełącznika ESP/PDC na rzecz przełącznika z samym tylko PDC. Przełącznik PDC w poliftach wygląda tak:
06. Przełącznik PDC 22.jpg
Wyłączyć układ ESP w poliftach można z poziomu menu licznika, co jest nieco upierdliwe - żeby dostać się do odpowiedniej zakładki trzeba wykonać sekwencję kliknięć.

Nie wszyscy może wiedzą, że w poliftach możliwe jest zastąpienie przełącznika PDC przełącznikiem ESP/PDC. Można do tego celu wykorzystać przełącznik przedliftowy - srebrny, ale efekt jest paskudny, bo pozostałe przełączniki są czarne. Jeśli chce się zachować jednolity styl przełączników warto wiedzieć, że dostępne są także przełączniki ESP/PDC w kolorze czarnym. Przełączniki takie były stosowane w samochodach produkowanych na rynki azjatyckie. Przełącznik ESP/PDC w kolorze czarnym wygląda tak:
02. Przełącznik ESP_PDC 2.jpg04. Przełącznik ESP_PDC 4.jpg

Wymiana przełącznika PDC na przełącznik ESP/PDC jest banalna. Należy zdemontować listwę ozdobną, w której umieszczone są przełączniki (demontaż listwy należy zacząć od prawej strony). Operacja zamiany przełącznika jest P&P - należy wypiąć przełącznik PDC i wpiąć przełącznik ESP/PDC. Po zamianie listwę należy ponownie zamontować. I tyle!
Nic nie trzeba aktywować w CCC. Nie pojawią się żadne błędy.
Po zamianie przełączników uzyskuje się możliwość wyłączenia układu ESP z przycisku, jednym kliknięciem, czyli dokładnie tak jak w autach przedliftowych. Wygląda to tak:
09. Przełącznik ESP_PDC 34.jpg10. Układ ESP wyłączony.jpg
Wyłącznik ESP ma pewne opóźnienie w działaniu, należy nacisnąć przycisk i przytrzymać chwilkę, aby układ ESP został dezaktywowany - krótkie naciśnięcie przycisku nie wyłącza układu. W dalszym ciągu możliwa jest dezaktywacja układu ESP z poziomu menu licznika.

Wprawne oczy doświadczonych kolegów zauważą zapewne, że ww. przełącznik różni się nieco wyglądem piktogramów, w porównaniu do przełącznika przedliftowego (srebrnego). Wynika to zapewne ze zmian dokonywanych przez Forda w kolejnych latach produkcji.

Najtrudniejsze w całej operacji jest zdobycie czarnego przełącznika ESP/PDC. Na zakup w ASO nie ma żadnych szansGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na europejskich portalach aukcyjnych te przełączniki są prawdziwymi białymi krukami. Pozostają portale azjatyckie, typu Aliexpress, czy Alibaba.
Cena przełącznika wynosi ~50 Euro za nówkę sztukę. Transport do Polski 4-6 tygodni.
Niestety zakup na tych portalach jest obarczony pewnym ryzykiem. Ja niestety poległem - przełącznik, który zakupiłem ponoć zaginął w transporcie. Kasa zamrożona, od stycznia trwa wyjaśnianie sytuacji z Aliexpress, końca nie widać.
Na szczęście udało mi się namierzyć taki przełącznik na niemieckim eBay-kleinainzeigen i dokonać zakupu, w czym bardzo pomógł mi @slawek-kali , za co mu serdecznie dziękuję.

Trzeba też uczciwie przyznać, że do wymiany przełącznika zainspirował mnie @motorek4612 , który pierwszy taką zamianę wykonał. Należą się koledze także podziękowania, za wskazówki w sprawie demontażu listwy ozdobnej, w której osadzone są przełączniki.

Na koniec - zapewne ktoś zada pytanie: PO CO?
Odpowiedź brzmi: BO TAK! Takiego miałem kaprysa! Jestem gadżeciarzem i lubię świecidełka. Ale najważniejsza dla mnie jednak jest wygoda. Zdarza mi się od czasu do czasu wyłączać układ ESP i teraz mogę to czynić przy pomocy jednego kliknięcia.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 11-03-2018 o 19:11
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem