View Single Post
Stary 16-03-2018, 11:07   #4894
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

@kaan1 powiem Ci, że światła LEDowe w markach premium rozwalają system. A szczególnie MutliBeam LED z Merca. Skrętne ksenony to nawet smrodu za nimi nie wąchały. Skok między funkcjonalnością, zasięgiem i jakością świecenia pomiędzy MultiBeam LED a skrętnymi ksenonami jest większy niż pomiędzy ksenonami a halogenami w soczewkach.
Zwykłe LEDy adaptacyjne są fajne ale nie jest to rzeczywiście przeskok jakościowy. Natomiast ten system jest szokujący zajeb...y.

Rzeczywiście problemem adaptacyjnych reflektorów (z automatycznymi długimi) jest oślepianie pieszych i rowerzystów. Tu niestety większość tego typu systemów trzeba wspomóc wyłączając długie. Największym problemem w tej sytuacji są kierowcy śiwnie olewający (lub niewiedzący) to kompletnie. W Mietku jeżeli na wyposażeniu jest kamera termowizyjna to po rozpoznaniu pieszego/rowerzysty/zwierzyny reflektor miga 3x na przeszkodę a potem oświetla ją słabszym lub mocniejszym światłem, zależnie od drogi na której się znajduje. Ponieważ dokładne wykrycie pieszego lub rowerzysty to nie jest problem to system potrafi oświetlić go jedynie do wysokości klatki piersiowej nie oślepiając nikogo. Dla mnie jest to majstersztyk technologiczny.

Tu trochę o tym
https://forum.fordclubpolska.org/sho...=234684&page=3

Dwa tygodnie temu jeździłem przez tydzień Mercem z tymi światłami. Potem w zeszłym tygodniu miąłem S-Maxa MK2 z Dynamic LED ale ewidentnie to nie było to. Dynami LED wobec skrętnych ksenonów z klapkami to według mnie tylko lepszy wygląd. Teraz zdałem nową serię 5 z Itelligent Headlight i też była świetna...ala nie aż tak świetna jak MutliBeam z Mietka.

Cytat:
Napisał niko123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
( jadąc w nocy De-Pl - w trasie 1000 km można docenić tą technologie )
Błagam Cię, tylko nie rób tak, że odpalasz adaptacyjne na autostradzie i olewasz wszystko dookoła. To koszmar dla oczy tych jadących z naprzeciwka. Po 10x takich miniętych pod rząd mam wypalone oczy. Siedząc za kierownicą myślisz, że wszystko jest cacy bo widzisz jak przesłaniają się/gasną światła jak coś doganiasz. No ale nie jest. W większości przypadków kamera nie patrzy dostatecznie szeroko aby analizować sąsiednią jezdnię. Światła nie są odpalone w trybie "długich" ale na sąsiednią jezdnię walą mocniej niż normalnie. Wystarczy lekki łuk albo światła samochodu przesłonięte przez barierę kompensacyjną, krzaki, osłony i się zaczyna. Jeb, jeb, jeb a potem wrażenie epilepsji za kierownicą. Najgorzej mają kierowcy TIRów bo ich swiatła są nisko i często na wysokości bariery. Goście not toper dostają salwę z adaptacyjnych. Mało kto odmruguje bo to nie jest takie uderzenie jak z długich ale po jakimś czasie robi się to męczące a po paru godzinach wnerwiające. Osobiście mam tego już dość. Jak tylko nie ma na mojej jezdni nikogo komu przywaliłbym długimi po lusterkach to odpalam delikwentowi światłami na pełną moc. Wnerwia mnie już to po prostu.

Te systemy nie są jeszcze doskonałe i zwyczajnie trzeba je wyłączać, jak zwykłe długie, kiedy w zasięgu jest pieszy/rowerzysta lub gdy na autostradzie jedzie coś z naprzeciwka.

Pisałem już wcześniej o braku postępu w Fordzie jeśli chodzi o asystentów kierowcy :/ W MDO MK5 czy S-Max MK2 działają lepiej niż w poprzednikch...ale nie dużo lepiej. Pod tym względem na tle wszystkiego co jest na rynku świetnie wypada Arteon/Passat. Jego aktywny tempomat z dostosowaniem prędkości do aktualnych ograniczeń i zarkętów na drodze to bardzo duży postęp w stosunku do zwykłego radaru. Utrzymanie na środku pasa na autostradzie praktycznie nie ma wtop. Asystent jazdy w korku (kierowca potrzebuje to tego jeden palec, ewentualnie) działa bez zarzutu. No i Emergency Assist, który po awari kierownika sam po bożemu zmieni pas na awaryjny to demonstracja siły w segmencie masowym i nie tylko. Nowa Seria 5 i Klasa E nie dają tyle pod tym względem.

Ostatnio edytowane przez latar ; 16-03-2018 o 11:10
latar jest offline   Odpowiedź z Cytatem