Powiedzcie co robię źle, nie mogę wczytać konfiguracji z PCM wywala błąd ( nie zrobiłem PrtSc ale opiszę co się dzieję. ) Łącze się z C-Maxem za pomocą STN1170 ELM327 v3 i programem ELMConfig 0.2.17c na następujących ustawieniach:
Language: English
Driver: FTDI D2XX
Device: Pojawia się nazwa kabla
Baudrate: Na " Auto select "
Connection: Focus II / C-Max I / Kuga I
Klikam " Open port "
W zakładce " Information " wszystko się wczytuje tak samo i VIN. Przechodzę do " Configuration " klikam w " Read from PCM ", postępuję wedle wyświetlanych poleceń, czyli wyłączam zapłon, mija 10 sekund, pojawia się komunikat o włączenia zapłony, włączam zapłon, klikam OK i tutaj po kilku sekundach wywala błąd, miga dioda na przycisku od czujników parkowania, sygnał dźwiękowy, i informacją na wyświetlaczu, pomiędzy zegarami, " uszkodzony sterownik silnika ". Po wyłączeniu zapłony, odłączenia kabla, i uruchomieniu zapłony/silnika brak komunikatu i silnik pracuje normalnie.
Tutaj PrtSc z wczytania informacji o PCM.
https://zapodaj.net/e476d17de9804.png.html Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam, że tak np w HEC wszystko śmigało dobrze, bo włączyłem opcje wł/wył ESP z poziomu menu pomiędzy zegarami ( wcześniej nie miałem )
Także, tego co robię źle?
Dobra doczytałem, ustawię na 1ms w ustawieniach PORTu i zmienię szybkość odczytu. Jeśli nadal nie będzie działać to nadal będę potrzebował pomocy.
Pozdrawiam