Temat: [Mondeo 2007-2014] Klimatyzacja nie działa
View Single Post
Stary 12-04-2018, 19:54   #294
jarekr45
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa

Witam. Mnie też dotknęło dziadostwo niedziałającej klimy w Mondeo 2010 2.0 TDCI. Dziadostwo - bo tak tandetnie wykonanej instalacji elektrycznej trudno szukać. E tam znalazłem w Jeepi. Im nowsze tym gorsze. Sterowanie masą z reguły źle się kończy. Ale do tematu. Dwa słynne zgniłe kabelki ulegają bio degradacji z reguły w najniższym miejscu wiązki. Najłatwiej i najszybciej naprawimy to przez wyjęcie obudowy filtra powietrza. Rozcinamy wiązki, wyjmujemy ze skrzynki bezpieczników przekaźnik R3. W gniazdo przekaźnika w gniazdo nogi sterowania (bliżej szyby) wpinamy jeden przewód pomiarowy. Szukamy w odizolowanej wiązce przewodu biało-pomarańczowego (jak najbliżej skrzynki bezpieczników są dwa). Po odnalezieniu właściwego przewodu (zwarcie - miernik piszczy) szukamy tego przewodu w miejscu najdalej położonym od skrzynki bezpieczników. Lokalizujemy uszkodzenie i wstawiamy nowy odcinek dobrej jakości przewodu. Izolujemy polutowane miejsca koszulkami termokurczliwymi i zabezpieczamy klejem na gorąco. To samo z wtykiem modułu wentylatora i osławionym filetowym przewodem. Przewód miernika we wtyk a drugim szukamy jak najdalej od wtyku. Całość składamy do kupy i zamiast zwykłej izolacji owijamy peszle izolacją samowulkanizującą. Kasujemy błędy i klima chodzi.

Bump:
Cytat:
Napisał Belmond007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytałem ten post. Moze ktos podpowie jak podniesc ta szara podstawe z bezpiecznikami . Ta co jest przekaźnik r3 zeby nic nie urwać.

Bump: Kabelek sterujący wentylator. Fioletowy gdzie posiada srugi koniec.
We wtyku (jednym z trzech ) pod nadkolem. Pomarańczowo biały też.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20180412_134910.jpg (84.1 KB, 229 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180412_143805.jpg (95.5 KB, 207 wyświetleń)
jarekr45 jest offline   Odpowiedź z Cytatem