Cytat:
|
Wymiana głowicy Katowice 300-350 zł.+ flaki. Regenerowana głowica (całość) z gwarancją na alle. 450zł. Nie regulacja luzów co 20tyś. tylko sprawdzenie a to już grosze lub samemu 40 min. roboty. Mondeo MK3.
|
Cytat:
|
Po co chcesz sciągać głowice, jeżeli nic złego się nie dzieje? Druga sprawa, nie naprawia się samej głowicy bo zaraz będziesz ją zdejmował drugi raz. Koniecznie trzeba wyjąć tłoki, sprawdzić ich stan, w oczyścić z nagaru i jeżeli zajdzie potrzeba, wymienić pierścienie.
Przy zdjętej głowicy to jest nie dużo pracy, a efekt końcowy może zaskoczyć ;-)
|
Dzięki za wypowiedzi, co do sprawdzenia luzów nie sądziłem że to tak proste, gorzej jak będą wymagać regulacji. Chciałbym bardzo znajeźć warsztat w okolicy lubuskiego lub wielkopolskiego który zdejmie i założy głowicę w Duratecu na łańcuchu za 300, 350 czy nawet 500zł, dałbym tyle od ręki. Silniki na pasku to inna rozmowa.
Dołu silnika nie chcę za bardzo ruszać bo silnik dopiero dobija do 150kkm a już za samo ściągniecie głowicy ceny są wysokie, o koszt razem z dołem wolę nie pytać bo obliczam to auto na max 60-80kkm mojego użytkowania.
Niestety dzieje się i stało się, ale najprawdopodobniej poprzez rozkalibowanie instalacji LPG lub właśnie zaniedbanie regulacji zaworów (miałem to robić w tym miesiącu) wygląda na to że wypaleniu uległ zawór lub gniazdo (lub więcej niż jedno) i niestety głowica do regeneracji. Auto pali jakby na 3 cylindrach, przerywa na wolnych obrotach, strzela w wydech, nie ma mocy, chodzi ogólnie bardzo nierówno także raczej sprawa jest jasna - zawory - awaria przez brak regulacji i LPG.