View Single Post
Stary 25-06-2018, 08:17   #6
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: [focus mk2 2008 1.6 benzyna 100KM] wycieki oleju(?)

Nie wiem dlaczego nikt Ci nie chce napisać, że niepotrzebnie się stresujesz, wyciek jest niewielki, ja nawet nie nazwałbym tego wyciekiem tylko zapoceniem, olej przekładniowy przeniknął nieco przez uszczelnienie i zmieszał się z kurzem na obudowie, jak sama napisałaś, obsługa stacji diagnostycznej stwierdziła, że "tak ma być" no może to zbyt śmiałe stwierdzenie ale auto ma już 10 lat i takie rzeczy mogą się zdarzyć, dopóki krople nie spadają na ziemię to nie ma się co martwić. Założę się, że znakomita większość aut w podobnym wieku ma tu i ówdzie podobne zapocenia (włącznie z moim) i spokojnie sobie jeżdżą i przechodzą coroczne badania diagnostyczne. Jest też spora grupa aut, z których leje się jak z zarzynanej świni i na każdym parkingu zostawiają po sobie czarne jezioro i też jeżdżą, i też przechodzą coroczne badania (po wytarciu szmatką), wymagają tylko okresowej kontroli stanu oleju.

Wyciek ten równie dobrze mógł powstać podczas zbyt hojnego polewania olejem przy okresowej wymianie u góry i naturalnie ściekł do dołu, trudno orzec po zdjęciu. W takich przypadkach warsztaty najczęściej myją wszelkie wycieki np rozpuszczalnikiem nitro i każą trochę pojeździć, żeby dokładnie zlokalizować źródło.

Wg mnie nie należy nic z tym robić w tej chwili (względnie to umycie jedynie jak już bardzo chcesz z tym walczyć) i bez sensu tracić pieniędzy.
Życzę bezawaryjnej eksploatacji i pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem