Temat: [Focus 2011-2014] Led DRL zamiast halogenów
View Single Post
Stary 20-09-2018, 11:02   #111
toma2005
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: Ford Focus Mk3 TITANIUM
Silnik: 2.0 SE
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Led DRL zamiast halogenow

Cytat:
Napisał asial Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Ledy trójkąty zakupiłem na aliexpres, założyłem do auta (focus MK3 titanium), czerwony do bezpiecznika od wycieraczek F42 (próbowałem też do bezpiecznika F25 od sterowania lusterek - tak jest na ruskich stronach) czarny do masy śruba przy skrzynce bezpieczników, biały pod postojowe do pinu 12 lewego reflektora (yellow/blue), przewód niebieski nigdzie nie podłączony zaizolowany.
W pozycji wyłącznika świateł na 0, ledy świecą prawidłowo pełną mocą, po przełączeniu na światła pozycyjne lub mijania ledy nie wyłączają się, przyciemniają się i migają jak stroboskop.
Próbowałem zamiast białego przewodu podłączać niebieski do postojówek ale efekt taki sam.
Czy ktoś miał podobny problem i rozwiązał inaczej niż dodatkowym przekaźnikiem ? Prawdopodobnie to impulsy CAN zakłócają pracę kontrolera świateł led.
Miałem prawie to samo (niebieski do przygaszania 50% działa prawidłowo) i zastosowałem przekaźnik.
Zbadałem sprawę instalacji i co się okazuje: Zasilanie modułu świateł dziennych z F42 ma napięcie zależne od pracy alternatora (u mnie 12,2 V kiedy silnik nie działa lub 13,8 V kiedy silnik działa, ale u każdego może się różnić ułamkami więc nazwijmy to pierwsze niższe akumulatorowe a drugie alternatorowe). Natomiast sygnał od pozycyjnych, który ma wyłączać światła dzienne cały ma wartość akumulatorową i nie zależy od alternatora (pracy silnika).
Według moich wniosków (ale to tylko teza) moduł DRL jest na tyle niedoskonale skonstruowany, że wymaga tego samego napięcia na zasilaniu i odłączeniu świateł, nawet możesz zrobić test - biały kabelek w trakcie pracy silnika dotknij do "+" akumulatora i lampy dzienne całkowicie zgasną.
Jeżeli to napięcie rozłączania będzie się różniło (w naszym przypadku około 1,5-2 V), mimo że nie jest to wielka wartość, powoduje migotanie DRL.
A jak to zrobili, że na pozycyjnych po włączeniu jest zawsze napięcie tylko akumulatorowe nawet jeżeli alternator pracuje, to nie wiem, może jakiś regulator diodowy wsadzili.

Ostatnio edytowane przez toma2005 ; 20-09-2018 o 11:18
toma2005 jest offline   Odpowiedź z Cytatem