Temat: [Ogólne] Chiptuning 1,5 Ecoboost
View Single Post
Stary 06-03-2019, 09:03   #1272
7gsi
ford::average

Imię: piotr
Model: Focus
Silnik: 1,0 ecoboost 125KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Chiptuning 1,5 Ecoboost

Cytat:
Napisał zbigniew312 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Post z forum
Mam pytanie do tunerów odnośnie IC wodnego mianowicie silnik na boxsie od HEKO założony w tamtym roku /wykres powyżej/ i jak na razie jestem zadowolony, aczkolwiek od miesiąca kupiłem viakena na BT i podglądam niektóre parametry min. temperatury intercoolera i chłodnicy powietrza i doszedłem do wniosku że różnica temperatur między nimi jest zbyt duża a szczególnie przy jeżdzie w mieście częste zatrzymywania itd.
W związku z tym że pracuję w branży elektro-ciepłowniczej mam spore doświadczenie min. w pozbywaniu się niepotrzebnego ciepła więc mam pomysł na zwiększenie wydajności IC w 1.5 EB . I tu moje pytanie co zyskam na tym boxie ?

odpowiedz

Moje pytanie ;zmiana czego , żeby wszystko chodziło bezpiecznie ?
ależ wszystko będzie "chodziło" bezpiecznie - po prostu w wysokich temp, czyli głównie latem w warunkach jazdy miejskiej, osiągi będą odczuwalnie gorsze. Zobacz, gdzie masz fabryczny wlot powietrza, zastanów się, co się tam dzieje w lecie jak stoisz w korkach, sprawdź sobie, jaka temperatura panuje wtedy w okolicach fabrycznego wlotu, i jak bardzo nagrzeje się od tego cały dolot.