Kilka tygodni temu w końcu dokończyłem montaż i uruchomienie ACC więc chcę się podzielić doświadczeniami:
- radar: wtyczka od chińskiego dostawcy + własnoręcznie wykonana wiązka, działa bez problemów:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiązka przełożona przez dodatkowo wykonany otwór w gumowym przepuście wiązki komory silnika. Można by pewnie zrobić jak oryginalnie ale po ocenie ile to będzie roboty stwierdziłem że tak tez jest dobrze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- wiązka modułu: była już w wiązce kokpitu
- Modulator ABS: oryginalnie miałem wersję CC, wymieniona na FC
Modulator wymieniony samodzielnie, około 4h łącznie z odpowietrzeniem. Dostęp jest kiepski, najgorzej było z ponownym wkręceniem przewodów, ostatni przewód krzywo się wkręcił i trzeba było wszystko wyciągać, "naprawić" nieco uszkodzony gwint w modulatorze i zamontować ponownie, łącznie 1h straty.
Wcześniej rozważałem wymianę samej elektroniki (ze względu na nieznany stan zakupionego modulatora) ale po demontażu okazało się że wersje CC i FC różnią się mechanicznie:
Przy okazji obserwacja odnośnie HLA: fabrycznie nie miałem HLA ale dało się włączyć na modulatorze CC. Ogólnie to działało OK ale porównując z innymi autami mało płynnie, trzeba się było przyzwyczaić żeby nie szarpało przy ruszaniu. Po wymianie modulatora na wersje FC HLA działa dużo płynniej, porównywalnie z innymi autami jakimi jeździłem z tym systemem.
- Zaprogramowane przez kolegę z serwisu Forda w B-stoku, szybko, sprawnie i w rozsądnej cenie, mogę polecić.
- Wrażenia z użytkowania:
W większości wypadków wszystko działa OK, porównywalnie z ACC w aucie żony (Kia Niro), na początku kilka razy zdarzyło się że radar nie wykrył dużego auta jadącego 20m - 50m z przede mną (np. TIR-a!). Teraz jakoś się to już nie zdarza. Nie łapie aut z sąsiednich pasów. Przyśpiesza i zwalania płynnie.
- Po montażu zostało mi trochę części (modulator CG91-2C405-CC, wtyczka modułu ACC, przyciski kierownicy z ACC i z bez ACC, moduł BCM BG9T-14A073-BL), jak ktoś jest zainteresowany to kontakt na priv.