View Single Post
Stary 29-03-2019, 13:33   #58
Grzegorz MX
Jeżdże Toyotą :-)

Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki - koszt?

Cytat:
Napisał taztaz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć, wczoraj przy wymianie opon serwisant wskazał, że czas na zmianę:
.....
Nie ASO a serwis osiedlowy.

Pytanie ile mniej więcej płaciliście za podobne wymiany?
Sam zobacz ile zostało klocka. Jeśli więcej niż 5mm-8mm to spokojnie kwartał polatasz. Minimum to 1,5mm grubości ściernej bez blaszki.

Co do tarcz - nie martw się - jeśli równo zbierane bez wżerów/głębokich rys - to sprawdź (albo niech ci sprawdzą) jaka grubość tarczy tył.
Tarcze tył to 2mm różnicy między nowymi a minimalnymi. Nowa ma 11mm a zużyta 9mm. Producent zostawia niewielki margines ale zawsze jest on wkalkulowany.

Na siłę nie wymieniaj bo wkładu nie wyciągniesz od nowego nabywcy. Kwartał bez szaleństw przejeździsz.

ps. nowy świadomy użytkownik doceni że nie włożyłeś po taniości czegoś co go nie zadowoli jakością i trwałością. Zostawiasz to jemu do jego wyboru. Nie jest to wada ukryta tylko stan pojazdu w dniu oględzin.

wiem co mówię bo ja zawsze szykowałem pojazd na sprzedaż, a potem nawet nie podziękowano ani zauważono..., teraz doceniam to że po kupnie mogę sam sobie zrobić co mi się podoba.

Bump:
Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niedawno wymieniałem u siebie przód i tył, tarcze i klocki.
/......./

Przy okazji warto wiedzieć, żeby nie robić zestawu typu klocki ceramiczne i tarcze nawiercane.
Note to self: Nie kupować Jurid White z tarczami Zimmerman. Nie hamują.
Grzegorz MX jest offline   Odpowiedź z Cytatem