Cytat:
|
i tak najpierw idzie z BCM (złącze c8pin12) do słupka A i znajdującej się tam wtyczki (pin 4) do wiązki podsufitki i powinno wrócić do tej wtyczki do pinu 5, gdzie łączy się z instalacją deski i leci bezpośrednio do naszych lampek. Ponieważ u mnie nie było przewodu powrotnego, zmostkowałem pin 4 i 5, i w ten sposób uzyskałem zasilanie na lampkach. Świecenie lampek jest jednak sterowane minusem i to oddzielnie od lampek sufitowych- przewód biało-czarny wraca z instalacji deski do wtyczki na słupku A pin 2, skąd powinien wychodzić i łącząc się z przewodem z oświetlenia nastrojowego podsufitki, dalej lecieć do BCM- złącze C4 pin1 - ponieważ u mnie nie było przewodu masowego od oświetlenia podsufitki musiałem go uzupełnić. Dopiero wówczas lampki zaczęły świecić.
|
Zmieniłem wiązkę sufitowa dolozylem lampki skarpetek tylko mam problem, lampki świecą jeszcze po zamknięciu samochodu i gasną po pewnym czasie ( chyba ten sam czas co gniazdo zapalniczki i podświetlenie schowka). Widzę tu problem w masie. Pin 1 złącza c4 to przewód niebieski z białym i on dochodzi do podsufitki do oświetlenia nastrojowego i wraca przez złącze 10cio pinowe na słupku A pin 1( cały czas niebieski z bialym) gdzie i kiedy zmienia się on w czarny? Może problemem jest , że mam wiązkę z Focusa 2016 a mój jest 2012. Jedyny problem jaki odkryłem to mikrofon od zestawu bluetooth szedł do drugiego slupka . Resztę przewodów które miałem wcześniej to sprawdziłem i idą tak samo w nowej wiązce. Skąd się bierze masa w lampkach na nogi . Oświetlenie nastrojowe na podsufitce świeci tak samo jak w nogach.
Udało się wszystko zrobić jak w fabryce. Okazało się ,że przewód masowy powrotny z podsufitki wraca innym piłem wiec przełożyło go w odpowiedni pin ( zajęty przez mikrofon od zestawu który u mnie idziemi w lewym slupku). Teraz mam zasilanie na brązowo zielonym i mase na brązowo białym. Czemu ten mikrofon idzie do prawego slupka skoro u mnie idzie do lewego ? Tego się chyba nie dowiem. Wiązka podsufitki napewno była jedno kolorowa bo zostały w wiązce ledy od podświetlenia podsufitki które zamierzam wykorzystać do zrobienia podświetlenia w podsufitce.