View Single Post
Stary 30-05-2019, 10:48   #67
umek19
ford::beginner

Imię: Piotrek
Model: focus mk3 econetic
Silnik: 1.6 TDCI 95KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Dodanie podświetlenia nóg i schowków w drzwiach

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i tak najpierw idzie z BCM (złącze c8pin12) do słupka A i znajdującej się tam wtyczki (pin 4) do wiązki podsufitki i powinno wrócić do tej wtyczki do pinu 5, gdzie łączy się z instalacją deski i leci bezpośrednio do naszych lampek. Ponieważ u mnie nie było przewodu powrotnego, zmostkowałem pin 4 i 5, i w ten sposób uzyskałem zasilanie na lampkach. Świecenie lampek jest jednak sterowane minusem i to oddzielnie od lampek sufitowych- przewód biało-czarny wraca z instalacji deski do wtyczki na słupku A pin 2, skąd powinien wychodzić i łącząc się z przewodem z oświetlenia nastrojowego podsufitki, dalej lecieć do BCM- złącze C4 pin1 - ponieważ u mnie nie było przewodu masowego od oświetlenia podsufitki musiałem go uzupełnić. Dopiero wówczas lampki zaczęły świecić.
Zmieniłem wiązkę sufitowa dolozylem lampki skarpetek tylko mam problem, lampki świecą jeszcze po zamknięciu samochodu i gasną po pewnym czasie ( chyba ten sam czas co gniazdo zapalniczki i podświetlenie schowka). Widzę tu problem w masie. Pin 1 złącza c4 to przewód niebieski z białym i on dochodzi do podsufitki do oświetlenia nastrojowego i wraca przez złącze 10cio pinowe na słupku A pin 1( cały czas niebieski z bialym) gdzie i kiedy zmienia się on w czarny? Może problemem jest , że mam wiązkę z Focusa 2016 a mój jest 2012. Jedyny problem jaki odkryłem to mikrofon od zestawu bluetooth szedł do drugiego slupka . Resztę przewodów które miałem wcześniej to sprawdziłem i idą tak samo w nowej wiązce. Skąd się bierze masa w lampkach na nogi . Oświetlenie nastrojowe na podsufitce świeci tak samo jak w nogach.

Udało się wszystko zrobić jak w fabryce. Okazało się ,że przewód masowy powrotny z podsufitki wraca innym piłem wiec przełożyło go w odpowiedni pin ( zajęty przez mikrofon od zestawu który u mnie idziemi w lewym slupku). Teraz mam zasilanie na brązowo zielonym i mase na brązowo białym. Czemu ten mikrofon idzie do prawego slupka skoro u mnie idzie do lewego ? Tego się chyba nie dowiem. Wiązka podsufitki napewno była jedno kolorowa bo zostały w wiązce ledy od podświetlenia podsufitki które zamierzam wykorzystać do zrobienia podświetlenia w podsufitce.

Ostatnio edytowane przez umek19 ; 31-05-2019 o 10:30
umek19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem