Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2016, 11:34   #41
adnim
ford::average

Imię: piotr
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 ti-vti 125
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Dodanie podświetlenia nóg i schowków w drzwiach

Od pasażera tez mam. Siedzi za boczna zaślepką przy bocznym nawiewie. Tylko są one różne inna od pasażera : https://www.dropbox.com/s/eb6d0qcpwq...11404.jpg?dl=0
I inna od kierowcy : https://www.dropbox.com/s/7kqxu6vdkj...12605.jpg?dl=0

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

adnim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2016, 02:07   #42
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Wtyczki na Twoich zdjęciach, to nie są wtyczki do lampek oświetlenia przestrzeni na nogi- nie wiem do czego służy ta, którą wygrzebałeś po lewej stronie, ale ta po prawej, jak mi się wydaje, to wtyczka do wyłącznika poduszki powietrznej pasożyta, która w fordach jest zawsze opcjonalna (pewny nie jestem bo nigdy jeszcze takiego wyłącznika w mk3 nie wydziałem...).

Ale do meritum- ponieważ dołożyłem u siebie te lampki na oryginalnej instalacji to trochę pomogę (miałem zrobić jakąś fotorelację ale czasu nigdy dość...).

1. Oryginalne wtyczki do lampek oświetlenia przestrzeni na nogi są białe, trzypinowe, z trzema przewodami- biało-czarnym, biało-pomarańczowym i brązowo-zielonym.

Wtyczka z lewej strony była przyklejona taśmą do przewodu masowego, biegnącego obok ramki, w którą montuje się lampkę. Poniżej zdjęcia:
6_cleaned.jpg
2_cleaned.jpg
1_cleaned.jpg

Z prawej strony odnalezienie wtyczki było już dużo większym wyzwaniem - ostatecznie wymacałem ją na wiązce przewodów biegnącej obok ramki lampki, kilka dobrych centymetrów w kierunku drzwi- była cała owinięta taśmą izolacyjną tak, że w ogóle nie było jej widać. Zdjęć niestety nie zrobiłem.

2. Co do samej lampki - oryginalnie, jak już wyżej Koledzy pisali, jest to dioda na płytce PCB z elektronika zintegrowana w obudowie mocowanej w ramce- jak ktoś zainteresowany jest oryginałem, to chyba tylko pozostają nowe- o cenie już było...
Istotnie jednak, w ramki lampek oświetlania przestrzeni na nóg idealnie pasują lampki oświetlenia bagażnika, które jak wszyscy wiemy są na żarówki w5w. Jedynym problemem jest to, że wtyczka instalacji oświetlenia nóg (3 pin) jest inna niż z lampki ośw. bagażnika (2 pin). Ten problem obszedłem przygotowując "przejściówki" przy wykorzystaniu obudowy wtyczek 'goldpin' (czy też raster 2,54) i przeznaczonych dla nich pinów męskich i żeńskich. Piny te idealnie pasują do oryginalnych wtyczek i dość ciasno do nich wchodzą, ale łączenie wtyczki instalacji deski z moją przejściówką okleiłem taśmą izolacyjną. Lampkę podłącza się pod przewód biało-czarny i brązowo-zielony (pin 1 i 3 - na zdjęciach jest jeszcze błędnie 1 i 2- proszę tym nie sugerować).

przejścióka.jpg

lampka z przej.jpg

3. Aktywacja
Po podłączeniu lampki nie działały, co w zasadzie nie było żadnym zaskoczeniem bo wiedziałem, że w FoCCCusie opcje #Aesthetic Lightning mam "without aesthetic lightning". Po ustawieniu na "with interior lightning - ambient led" lampki dalej nie działały i wtedy zaczęło się szukanie w schemacie co może być nie tak.
Przyczyną okazała się niekompletna wiązka podsufitki- jak się okazuje zasilanie oświetlenia przestrzeni na nogi jest wspólne z zasilaniem oświetlenia sufitowego i tak najpierw idzie z BCM (złącze c8pin12) do słupka A i znajdującej się tam wtyczki (pin 4) do wiązki podsufitki i powinno wrócić do tej wtyczki do pinu 5, gdzie łączy się z instalacją deski i leci bezpośrednio do naszych lampek. Ponieważ u mnie nie było przewodu powrotnego, zmostkowałem pin 4 i 5, i w ten sposób uzyskałem zasilanie na lampkach. Świecenie lampek jest jednak sterowane minusem i to oddzielnie od lampek sufitowych- przewód biało-czarny wraca z instalacji deski do wtyczki na słupku A pin 2, skąd powinien wychodzić i łącząc się z przewodem z oświetlenia nastrojowego podsufitki, dalej lecieć do BCM- złącze C4 pin1 - ponieważ u mnie nie było przewodu masowego od oświetlenia podsufitki musiałem go uzupełnić. Dopiero wówczas lampki zaczęły świecić.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 16-05-2016 o 02:13
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2016, 15:03   #43
gavin2002

Imię: Sebastian
Model: Ford Focus mk3 kombi
Silnik: 1.6 TDCI 115km

Ja po zamianie całej wiązki dachowej znalazłem kabelki, które włączają lampki dachowe. Do nich podpiąłem podświetlenie skarpetek. Jeden kabel pod wtyczkę wiązki dachowej wchodzącej do modułu nad nogami pasażera, a drugą do wtyczki, która jest w słupku od pasażera. Nie pamiętam kolorów, ale jak ktoś by był bardzo zainteresowany to mogę sprawdzić.
gavin2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2016, 15:35   #44
Teisejas

Zapewne podłączyłes je pod pin 4 wtyczki na słupku A (zasilanie) i do BCM złącze c4 pin 11 - wtedy powinny działać jak lampki podsufitki, czyli włączać się po otwarciu drzwi/ ich odryglowaniu.
Ja mam tak jak w oryginale ambient lightning- zaświecaja się przy otwarciu /odryglowaniu drzwi, ale też świecą po zmierzchu. Muszę tylko kolor zmienić bo kupiłem czerwone i ich prawie nie widać nawet po zmierzchu. Zamówię pewnie sobie na alliexpress kilka sztuk na diodzie COB w kolorze crystal/ice blue, przy odrobinie szczęścia będzie taki sam kolor jak reszty podświetlenia.
Stary 16-05-2016, 15:57   #45
gavin2002

Myślę zeby dodac jeszcze czerwone diody i miec biale przy otwieraniu i ambient, ale gdzie je znowu podpiąć ;-)
Stary 16-05-2016, 15:58   #46
gavin2002

Podswietlenie nastrojowe chyba tez wchodzilo do bcm.
Stary 16-05-2016, 16:09   #47
Teisejas

Tak jak wyżej napisałem- pin 1 na złączu c4, czyli pin obok tego, do którego aktualnie się podpiąłeś - tam jest właśnie minus oświetlenia nastrojowego. Zapewne będziesz miał to złącze puste. Wystarczy zainstalować odpowiedni pin i aktywować w FoCCCusie. Zasilanie jest wspólne - sprawa więc jak najbardziej do ogarnięcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-05-2016, 16:16   #48
gavin2002

Tylko ze ja dodalem schowek na okulary z os. nastrojowym i ono dziala. Bez aktywowania.
Stary 16-05-2016, 16:34   #49
Teisejas

A no tak, pisałeś że wymieniłeś wiązkę podsufitki, czyli razem z wtyczką c4. Jeżeli zatem lampki os. nastrojowego przy schowku świecą ci po zmierzchu, niezależnie od lampek podsufitki to na 100% masz ten przewód c4-1. Możesz tam dołożyć przewód minusowy do lampek przestrzeni na nogi, albo podpiąć go do pinu 2 we wtyczce na słupku A (od góry będzie przewód z minusowy z podsufitki a od dołu pusto - chyba że jednak masz te przewody z wtyczkami w wiązce deski, a tylko ich jeszcze nie znalazłeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) a co do kwestii aktywacji to może z fabryki są aktywne a FoCCCus tak na prawdę nic nie zmienia..
Stary 25-10-2016, 22:32   #50
nurek17
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: Mk3
Silnik: 1.6 diesel
Rocznik: 2014

Witam,

czytałem cały wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie .... sprawa dotyczy podświetlanych klamek w drzwiach. Po zakupie klamek z podświetleniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i rozebraniu boczka drzwi okazało się że moja nadzieja na to że będzie tam instalacja i wystarczy tylko podpięcie legła w gruzach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (byłem tak poztywnie nastawiony, ponieważ udało mi się to samo po wymianie tunelu na tunel z podłokietnkiem z podświetleniem, wtedy podpiąłem się do zaplaniczki i wszystko jet ok) próbowałem podpiąć się w jakiś magiczny sposób do szyb i do lusterka, ale po chaotycznym sprawdzaniu różnych konfiguracji lampka nie zaświeciła. Sprawę skonsultowałem z elektrykiem z serwisu forda, ale on powiedział że nie da się nic zrobić, ponieważ w klamkach zamontowany jest moduł i że komputer tym steruje, tak więc podłączenie na "chama" nie wyjdzie. Może jednak istnieje jakiś sposób żeby to zrobić na oryginalnych klamkach, a nie na dokładaniu taśmy ledowej.

P.S. wie Ktoś może dlaczego po zmianie wyświetlacza w konsoli (duży monochromatyczny) na kolorowy z nawigacją nie działa usb i bluetooth ?

pzdr

Bartek
nurek17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania