View Single Post
Stary 05-07-2019, 11:48   #6
walimar
ford::average

Imię: Mario
Model: Ford Galaxy III
Silnik: 2,0 DURATORQ TDCI, 143 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Dziwny głuchy stuk po zgaszeniu silnika Duratorq 2.0 TDCI 143KM - od czego?.

Cytat:
Napisał lucas4891 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem wygląda to tak, jakby przepustnica gaszaca otwierala sie nieco za wczesnie, po zgaszeniu silnika. To co slychac to gwaltowne zassanie powietrza przez silnik.
Ale chyba nie ma możliwości regulacji czasu otwierania klapy gaszącej. Według mnie sama klapa działa dobrze, ładnie odcina powietrze od silnika. Gdy zdejmę przewód podciśnienia z klapy to przy gaszeniu silnikiem mocno telepie, chociaż nie słychać wtedy tego stuku.
Przewody podciśnienia są ok. Zresztą jakby było coś z podciśnieniem to raczej w kierunku niedomykania klapy przy gaszeniu - chyba dobrze rozumuje. Przy robocie rozrusznika praktycznie nie dotykałem przewodów podciśnienia.

Cytat:
Napisał Poler Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem podobnie....pomogła wymiana zaworków EGR/Turbiny N75 (sterują podciśnieniem i czasami się zaczynają zacinać).
Temat tych zaworków już przerabiałem. Wymieniłem 2 razy zawór sterowania turbiną. Objawami było mlaskanie, pierdzenie zaworka i przymulenie silnika.

Tak sobie dumam co może powodować to nagłe odprężenie silnika w dolocie. I jeszcze takim elementem może być EGR. Z tego co czytałem to na wolnych obrotach EGR powinien być zamknięty. Co by się stało gdyby on zaciął się w pozycji mniej czy bardziej uchylonej. Czy wówczas ciśnienie lub podciśnienie z turbiny właśnie przez ten zawór nie było by redukowane w chwili otwarcia klapy gaszącej.
Wczoraj stwierdziłem też, że cewka EGR-u piszczy przy włączonym zapłonie.

Czy ktoś z kolegów ma wiedze czy EGR wpływa na odprężanie dolotu. Przed wydaniem 500-600 zł na nowy EGR chciałbym mieć jakąś wiedzę czy nie działam całkiem w ciemno i nie wywalam kasy w błoto.

Pozdrawiam.