Cytat:
|
Moim zdaniem wygląda to tak, jakby przepustnica gaszaca otwierala sie nieco za wczesnie, po zgaszeniu silnika. To co slychac to gwaltowne zassanie powietrza przez silnik.
|
Ale chyba nie ma możliwości regulacji czasu otwierania klapy gaszącej. Według mnie sama klapa działa dobrze, ładnie odcina powietrze od silnika. Gdy zdejmę przewód podciśnienia z klapy to przy gaszeniu silnikiem mocno telepie, chociaż nie słychać wtedy tego stuku.
Przewody podciśnienia są ok. Zresztą jakby było coś z podciśnieniem to raczej w kierunku niedomykania klapy przy gaszeniu - chyba dobrze rozumuje. Przy robocie rozrusznika praktycznie nie dotykałem przewodów podciśnienia.
Cytat:
|
Miałem podobnie....pomogła wymiana zaworków EGR/Turbiny N75 (sterują podciśnieniem i czasami się zaczynają zacinać).
|
Temat tych zaworków już przerabiałem. Wymieniłem 2 razy zawór sterowania turbiną. Objawami było mlaskanie, pierdzenie zaworka i przymulenie silnika.
Tak sobie dumam co może powodować to nagłe odprężenie silnika w dolocie. I jeszcze takim elementem może być EGR. Z tego co czytałem to na wolnych obrotach EGR powinien być zamknięty. Co by się stało gdyby on zaciął się w pozycji mniej czy bardziej uchylonej. Czy wówczas ciśnienie lub podciśnienie z turbiny właśnie przez ten zawór nie było by redukowane w chwili otwarcia klapy gaszącej.
Wczoraj stwierdziłem też, że cewka EGR-u piszczy przy włączonym zapłonie.
Czy ktoś z kolegów ma wiedze czy EGR wpływa na odprężanie dolotu. Przed wydaniem 500-600 zł na nowy EGR chciałbym mieć jakąś wiedzę czy nie działam całkiem w ciemno i nie wywalam kasy w błoto.
Pozdrawiam.