![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Mario
Model: Ford Galaxy III
Silnik: 2,0 DURATORQ TDCI, 143 KM
Rocznik: 2009
|
Witam serdecznie.
Wczoraj naprawiałem rozrusznik. Wyjąłem więc obudowę filtra powietrza i odłączyłem akumulator na 5 godzin. Po złożeniu i odpaleniu, a raczej gaszeniu silnika pojawił się głuchy stuk przypominający trochę kopnięcie w karton. Nagrałem więc filmik: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Nie wiem od czego się on pojawił, wcześniej go nie było słychać. Stuk ten słyszalny jest najwyraźniej przy zimnym silniku. Po rozgrzaniu silnika stuk nie występuje albo sporadycznie i dużo ciszej. Ze wstępnych moich obserwacji wnioskuję, że po zgaszeniu silnika, gdy klapa gasząca się otwiera, uwalnia nadmiar powietrza lub podciśnienia w przewodzie do turbiny i kolektorze dolotowym. No i pytanie - co może być winowajcą tego stanu rzeczy. Wcześniej tego nie było. Silnik pracuje normalnie a Forscan nie znajduje żadnych błędów. Pozdrawiam.
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Z zamontowanym filtrem powietrza, tez slyszysz to '' kopniecie w karton'' ?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak samo z filtrem czy bez. Po prostu szukając stwierdziłem, że tak lepiej słychać.
|
|
|
#4 |
|
|
Moim zdaniem wyglada to tak, jakby przepustnica gaszaca otwierala sie nieco za wczesnie, po zgaszeniu silnika. To co slychac to gwaltowne zassanie powietrza przez silnik.
Sprawdz podcisnienia i podmien elektrozawor z tym od sterowania turbiny. Moze on puszcza za szybko. Ogledziny samej przepustnicy tez sa wskazane. Biorac po uwage, ze robiles rozrusznik, to skupilbymsie w pierwszej kolejnosci na przewodach podcisnienia |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI
|
Miałem podobnie....pomogła wymiana zaworków EGR/Turbiny N75 (sterują podciśnieniem i czasami się zaczynają zacinać).
Wymieniłem 2 lata temu i silnik po wyłączeniu nie daje jakiś dziwnych odgłosów. |
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
|
Cytat:
Przewody podciśnienia są ok. Zresztą jakby było coś z podciśnieniem to raczej w kierunku niedomykania klapy przy gaszeniu - chyba dobrze rozumuje. Przy robocie rozrusznika praktycznie nie dotykałem przewodów podciśnienia. Cytat:
Tak sobie dumam co może powodować to nagłe odprężenie silnika w dolocie. I jeszcze takim elementem może być EGR. Z tego co czytałem to na wolnych obrotach EGR powinien być zamknięty. Co by się stało gdyby on zaciął się w pozycji mniej czy bardziej uchylonej. Czy wówczas ciśnienie lub podciśnienie z turbiny właśnie przez ten zawór nie było by redukowane w chwili otwarcia klapy gaszącej. Wczoraj stwierdziłem też, że cewka EGR-u piszczy przy włączonym zapłonie. Czy ktoś z kolegów ma wiedze czy EGR wpływa na odprężanie dolotu. Przed wydaniem 500-600 zł na nowy EGR chciałbym mieć jakąś wiedzę czy nie działam całkiem w ciemno i nie wywalam kasy w błoto. Pozdrawiam.
|
|
|
|
#7 |
|
|
EGR jest otwietany na biegu jalowym i przy niskim obciazeniu silnika. Jesli jest nieszczelny to objawem jest brak mocy i dymienie na czarno( w silniku bez DPF ale nie w kazdym ) . W Twoim przypadku nieszczelnosc taka raczej minimalizowalaby te cofke w dolocie. Zawsze mozna zaslepic na probe. Ja bym jednak zaczal od podmiany elektrozaworu przepustnicy
|
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#9 |
|
|
Podlacz pod kompa i zobacz w parametrach jak i kiedy otwierany jest EGR. Na biegu jalowym silnik pracuje z duzym naddatkiem tlenu. EGR wpuszcza spaliny tylko w momentach pracy silnika w ktorych jest duzy naddatek powietrza. Mniej tlenu zastapionego spalinami w ladunku = mniej tlenkow azotu w spalinach. Silnik wysokoprezny nie potrzebuje mieszanki stechiometrycznej
|
|
|
|