View Single Post
Stary 23-10-2019, 13:17   #56
Rob_trike
ford::amateur

Imię: Rob
Model: Mondeo
Silnik: diesel
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 2005r, TDCi 130KM, za niskie obroty po odpaleniu

Niskie obroty, brak reakcji na gaz - na ciepłym silniku - rozwiązanie w moim przypadku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. MK3 2.0 TDCi 2006r

Tak więc od pewnego czasu dręczyły mnie i wkurzały zbyt niskie obroty silnika tuż po odpaleniu - tylko na ciepłym silniku. Na zimnym ok

Co zrobiłem ?

Czyszczenie kolektora i kanałów w głowicy - bez skutku

Zaślepienie, oczyszczenie EGR - bez skutku

Próba przelewowa - wszystko ok

Czyszczenie przepływki - bez skutku

Czyszczenie mas - bez skutku

Wymiana czujnika wałka rozrządu - bez skutku

No i został alternator - nie było widocznych objawów, ładowanie ok, bateria doładowana ale ...... Zastanowiło mnie to że czasami "gubił" na ułamek sekundy prąd (spadek napięcia ładowania)

Dziś założyłem ten sam altek ale po wymianie regulatora i łożysk i ...... Porównajcie i oceńcie sami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Auto dodatkowo "ożyło" co mnie zdziwiło - przyśpiesza lepiej i to wyraźnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zamieszczam filmiki - może komuś moja uparta walka aby wyeliminować zbyt niskie obroty pomoże

https://www.facebook.com/groups/9058...=group_comment

Pozdrawiam Rob
Rob_trike jest offline   Odpowiedź z Cytatem