View Single Post
Stary 05-01-2020, 22:41   #26
lukasek5
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.0 125KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Migająca kontrolka ciśnienia oleju podczas jazdy

Cytat:
Napisał Piotrek Wielos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli jak narazie jest to domniemanie o zatkanym smoku jak nawet miska olejowa nie została zdjęta, więc na jakiej podstawie również zostały stwierdzone uszkodzenia dołu silnika jedynie na słuch? Czyli w ASO zrobili wycenę naprawy silnika nie zaglądając do niego?
1. U pierwszego mechanika (nieautoryzowany serwis forda)(po stwierdzeniu, że jest problem z ciśnieniem oleju) miska była zdjęta i smok był czyszczony - tutaj też usłyszałem, że powinienem wymienić rozrząd, ale nie było mowy o uszkodzeniu silnika.
2. Stuki pojawiły się potem (dwa tygodnie po tej naprawie) i wtedy udałem się do ASO gdzie stwierdzili, że uszkodzony jest dół silnika. Nie wiem jak to zbadali, ale na pewno go nie rozbierali. Tutaj stwierdzili też, że zapewne przez dwa tygodnie po oczyszczeniu smoka, nie było żadnych problemów ze względu na świeży olej, a uszkodzenie miało miejsce w momencie gdy jechałem z zatkanym smokiem.
lukasek5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem