Temat: [Focus 2004-2008] Wymiana nagrzewnicy jak to zrobić ?
View Single Post
Stary 16-01-2020, 21:05   #18
viktorson
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Wymiana nagrzewnicy jak to zrobić ?

Od kiedy pamiętam miałem na rolecie bagażnika (kombi) kroplę wody przy słupku tylnym. Byłem przekonany, że skapnęło mi jak otwierałem klapę. Zawsze była to pojedyncza kropla. Miesiąc temu okazało się, że kropla zamieniła się w "kleksa" z wody, a w bagażniku wykładzina zaczęła moknąć. Pomyślałem że reling cieknie, ale nie. Nieszczelność pojawiła się na zgrzewie blach obok mocowania relingu, pękła masa uszczelniająca. Uszczelniłem to i nie ma już nowych przecieków.
A od tamtej pory w samochodzie stoi osuszacz. Normalnie nie brałbym pod uwagę nagrzewnicy i nie zawracałbym w ogóle Wam głowy tym pytaniem, ale...
No właśnie jest ale. Po uszczelnieniu i włożeniu osuszacza para przestała pojawiać się na szybie. Przez 2 dni był spokój. Sprawdzałem i jest tam sucho.
Później para wróciła, ale w bagażniku nadal sucho. Owszem mogła gdzieś wilgoć jeszcze pozostać i to ona paruje. Ale tu kolejne ale.
kilka dni po uszczelnieniu samochód nie wygasił licznika na noc (być może coś jeszcze się nie wyłączyło) i rozładował się akumulator. Po naładowaniu nie mogłem włączyć radia. Dopiero po zrobieniu 50km wszystko wróciło do normy (na 2 tygodnie). Wczoraj powtórka z rozrywki (straciłem już czujność i nie sprawdziłem czy wygasił się licznik). Akumulator rozładowany poniżej 8V.
To wszystko podsunęło mi pomysł, że może nagrzewnica cieknie, zalewa jakąś kostkę i gdzieś jest zwarcie. Wyjąłem dziś radio i tam kostka jest ok (dzięki temu wiem też, że nagrzewnicy za/nad nim nie ma).
Samochód niestety nie garażowany i nie mam jak go wysuszyć, żeby się upewnić czy to nie wina dachu.
Cytat:
Napisał wduk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli nie ubywa płynu chłodniczego to raczej jest szczelna.
Natomiast ciekawe czy drożny jest wężyk od skroplin. Biegnie od sklraplacza pod samochód. Dokładnie nie pamiętam gdzie jest ale powinno dać się znaleźć zdjęcia w sieci - można wtedy zdjąć gumowy wężyk, zalać wodą i sprawdzić czy swobodnie przelatuje pod samochód na ziemię.
To może być to. Nie używałem klimatyzacji od pewnie listopada, ale włączyłem ją przy osuszaniu szyby po przecieku dachu. Być może to stamtąd paruje.

Ostatnio edytowane przez viktorson ; 16-01-2020 o 21:08
viktorson jest offline   Odpowiedź z Cytatem