Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-04-2016, 13:26   #11
Adamskipl
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.6 TiVCD 115 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Ford Focus mk2- wymiana nagrzewnicy

Witam, kilka dni temu wymieniłem nagrzewnicę wody. W sumie trwało to 1,5 dnia. Pomagał mi kolega, który był kiedyś mechanikiem. Ale mimo to, ( jak się później okazało ) niepotrzebnie rozkręciliśmy całą deskę rozdzielczą ( bez głównego stelaża )- tylko tą część z zegarami, nawiewami. Natomiast składaliśmy wszystko w niecałe 3 godz., , później ok 0,5 godz grzania silnika i dolewania płynu ( Dynagel 2000 ) do odpowiedniego poziomu.
1. Najpierw trzeba odłączyć akumulator
2. Wyjąć fotele
3. Zdemontować tunel od hamulca ręcznego i biegów
4. Zdemontować przód z radiem ( specjalne chwytaki do wyjęcia- takie zaokrąglone na końcach po jednej stronie, wkłada się w otwory w rogach- zaokragleniem do środka i łatwo wychodzi)
5. Ramkę wokół radia wyjąć delikatnie- jest na zaczepach- nawet łatwo wyszła
6. Odkręcić panel od klimy i wyjąć pod kątem do wewnątrz
7. Wykręcić popielniczkę
8. Odkręcić wzmocnienie panelu przy podłodze- takie grube metalowe blachy po obu stronach, klucz 13- u góry po 1 śrubie i te 4 na dole
9. Odkręcić obudowę nagrzewnicy (wyszła cała)- czarna z tworzywa- wkręty Torx
10. Spuścić płyn z chłodnicy- odkręcić korek w zbiorniczku ( spust na duży śrubokręt- lepiej płaski, jest na dole chłodnicy w rogu po stronie kierowcy)
11. Odłączyć przewody od nagrzewnicy pod maską auta- mocowanie węży jest z plastiku ( trzeba złapać- my kluczem francuskim i przekręcić w lewo o 1/4 obrotu delikatnie, następnie zdjąć gumowe przewody
12. Rozłączyć rurki od nagrzewnicy wewnątrz auta po stronie pasażera i wyjąć nagrzewnicę.
13. Najlepiej kupić nagrzewnicę z łączonymi rurkami- łatwiej potem zamontować.
14. Przy łączeniu rurek uważajcie na uszczelkę aby jej nie uszkodzić- my posmarowaliśmy trochę smarem- bo mydłem po kilku ruchach się blokowała i nie wchodziła równo ( oryginalna rurka ma rowek wewnątrz, gdzie uszczelka wchodzi )
Pozdrawiam i życzę cierpliwości

Ostatnio edytowane przez Adamskipl ; 29-04-2016 o 11:28 Powód: uzupełnienie opisu
Adamskipl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2018, 12:19   #12
roolo

Model: Focus
Silnik: 1.6
Domyślnie Odp: Wymiana nagrzewnicy jak to zrobić ?

Witam,
Wygląda na to że moja nagrzewnica również nadaje się do wymiany - płyn leje się po nogach jak płyn się nagrzeje.
Powyższe odpowiedzi będą mi jak najbardziej przydatne, jednak zastanawiam się nad tymczasowym rozwiązaniem typu spięciem węży w łatwo dostępnym miejscu. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć które to przewody. Z tego co zauważyłem mam dwa gumowe i dwa metalowe wychodzące z komory silnika.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
roolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2018, 11:40   #13
TOMCAY

Imię: Tomek
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6

Witam, szybkie pytanie czy nagrzewnica z focusa mk2 lift bedzie pasowała do Focusa mk2 bez liftu?
TOMCAY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2018, 13:02   #14
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

ja pindole, chyba lepiej zmostkować i jeździć bez...
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2020, 19:23   #15
viktorson
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2009

Przepraszam, że odkopuję, ale chyba będzie to lepsze od zakładania nowego tematu.

Czy można sprawdzić szczelność nagrzewnicy bez rozbierania deski? Gdzie zajrzeć?
Po nogach nie leci (jeszcze), płynu nie ubywa, ale przednia szyba cały czas mokra od wewnątrz.
W samochodzie stoi od tygodnia osuszacz i zbiera wodę. Ale wystarczy się przejechać autem i jak tylko ostygnie to szyba ponownie mokra.
viktorson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2020, 19:37   #16
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016

jeśli mokro pod wykładziną to na smak biorę . Jeśli słodkie to płyn jak bez smaku to woda i trzeba szukać skąd się zbiera
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2020, 20:28   #17
wduk

Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2014

Jeżeli nie ubywa płynu chłodniczego to raczej jest szczelna.
Natomiast ciekawe czy drożny jest wężyk od skroplin. Biegnie od sklraplacza pod samochód. Dokładnie nie pamiętam gdzie jest ale powinno dać się znaleźć zdjęcia w sieci - można wtedy zdjąć gumowy wężyk, zalać wodą i sprawdzić czy swobodnie przelatuje pod samochód na ziemię.
wduk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2020, 21:05   #18
viktorson

Od kiedy pamiętam miałem na rolecie bagażnika (kombi) kroplę wody przy słupku tylnym. Byłem przekonany, że skapnęło mi jak otwierałem klapę. Zawsze była to pojedyncza kropla. Miesiąc temu okazało się, że kropla zamieniła się w "kleksa" z wody, a w bagażniku wykładzina zaczęła moknąć. Pomyślałem że reling cieknie, ale nie. Nieszczelność pojawiła się na zgrzewie blach obok mocowania relingu, pękła masa uszczelniająca. Uszczelniłem to i nie ma już nowych przecieków.
A od tamtej pory w samochodzie stoi osuszacz. Normalnie nie brałbym pod uwagę nagrzewnicy i nie zawracałbym w ogóle Wam głowy tym pytaniem, ale...
No właśnie jest ale. Po uszczelnieniu i włożeniu osuszacza para przestała pojawiać się na szybie. Przez 2 dni był spokój. Sprawdzałem i jest tam sucho.
Później para wróciła, ale w bagażniku nadal sucho. Owszem mogła gdzieś wilgoć jeszcze pozostać i to ona paruje. Ale tu kolejne ale.
kilka dni po uszczelnieniu samochód nie wygasił licznika na noc (być może coś jeszcze się nie wyłączyło) i rozładował się akumulator. Po naładowaniu nie mogłem włączyć radia. Dopiero po zrobieniu 50km wszystko wróciło do normy (na 2 tygodnie). Wczoraj powtórka z rozrywki (straciłem już czujność i nie sprawdziłem czy wygasił się licznik). Akumulator rozładowany poniżej 8V.
To wszystko podsunęło mi pomysł, że może nagrzewnica cieknie, zalewa jakąś kostkę i gdzieś jest zwarcie. Wyjąłem dziś radio i tam kostka jest ok (dzięki temu wiem też, że nagrzewnicy za/nad nim nie ma).
Samochód niestety nie garażowany i nie mam jak go wysuszyć, żeby się upewnić czy to nie wina dachu.
Cytat:
Napisał wduk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli nie ubywa płynu chłodniczego to raczej jest szczelna.
Natomiast ciekawe czy drożny jest wężyk od skroplin. Biegnie od sklraplacza pod samochód. Dokładnie nie pamiętam gdzie jest ale powinno dać się znaleźć zdjęcia w sieci - można wtedy zdjąć gumowy wężyk, zalać wodą i sprawdzić czy swobodnie przelatuje pod samochód na ziemię.
To może być to. Nie używałem klimatyzacji od pewnie listopada, ale włączyłem ją przy osuszaniu szyby po przecieku dachu. Być może to stamtąd paruje.

Ostatnio edytowane przez viktorson ; 16-01-2020 o 21:08
Stary 16-01-2020, 21:56   #19
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

obejrzyj GEM w nogach pasażera, tam moze być sporo korozji w złączach
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2020, 18:30   #20
viktorson

GEM czysty. Pozostaje sprawdzić wężyk skroplin.

Rozwiązaniem wszystkich problemów okazał się temat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Radio się wysypało.

Ostatnio edytowane przez viktorson ; 31-01-2020 o 16:52
Odpowiedz

Zasady postowania