Temat: [Focus 2014-2018] Dołożenie DAB+ do standartowego radia.
View Single Post
Stary 14-04-2020, 19:25   #167
Waldemarros
ford::average

Imię: Waldi
Model: Ford Edge Sport
Silnik: 2.7 EB @ 320 KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Dołożenie DAB+ do standartowego radia.

Cytat:
Napisał MisiekMondeo5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedyś do tego podchodziłem konsultując z Tedi_k - w Fusionie okazuje się, że nie jest to takie proste. Nie ma tu anten na szybie/szybach. Nie ma więc także wzmacniaczy antenowych jak te z allegro.
Jest tylko antena dachowa. Tedi_k napisał mi, że ona obsługuje i FM i amerykański Syrius. Do tego - w przypadku Sync3 - jest tam też antena GPS. Ja mam Sync2, więc tej ostatniej tam nie mam, ale i tak się podałem z wymianą stopki na dachu - zdejmowanie podsufitki mi się nie uśmiechało...O szczegóły pytaj kolegę - zwykle odpisuje dość precyzyjnie co i jak...
W Edku z USA jedyna antena, którą namierzyłem jest na dachu - od tej anteny do ACM prowadzi żółta Fakra. Natomiast w ACM dodatkowo jest wpięta czarna Fakra - próbuję namierzyć, skąd ona prowadzi ? (czy jest to ta sama antena co od żółtej, tylko sygnał jakoś rozdzielony). Pierwotnie planowałem dołożenie anteny pod DAB+, ale na czarnej oryginalnej Fakrze wpiętej w ACM z wersji EU (podanej przez Tedi K.) - sygnał radiowy jest doskonały (żółtej w ogóle nie wpiąłem). Natomiast zgodnie z opisami ww. Eksperta, dołożyłem "białą antenę" na podszybiu z przodu i zapodałem wzmacniacz FM2 - na razie radio działa super - nie gubi stacji jak na ACM z USA, a do tego jest naprawdę ich sporo (naliczyłem 20 w mojej miejscowości - dziura zabita dechami). Natomiast mam jeszcze wzmacniacz do DAB+ i próbuję zlokalizować zakończenie kabla z oryginalną Fakrą koloru czarnego... Jeśli okaże się, że prowadzi ona do tej samej anteny co żółta Fakra, to czy mogę w takim razie pomiędzy czarną fakrę, a ACM wpiąć ten wzmacniacz DAB+? technicznie nie ma z tym kłopotu, natomiast obawiam się ewentualnych negatywnych konsekwencji dla ACM-a, jeśli okazałoby się, że czarna fakra już śmiga na jakimś wzmacniaczu... Mam nadzieje, że czytelnie to opisałem..

Ostatnio edytowane przez Waldemarros ; 14-04-2020 o 22:41
Waldemarros jest offline   Odpowiedź z Cytatem