Temat: [Mondeo 2007-2014] Sterownik wentylatora chłodnicy
View Single Post
Stary 18-05-2020, 15:15   #40
Mojjo
ford::average

Model: Ford S-Max Platinium
Silnik: 2.5T 220KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Sterownik wentylatora chłodnicy

Cytat:
Napisał smariob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem/mam podobny problem. Z tym, że wentylator nie włącza się nawet jak temperatura silnika się podniesie (2,5T).
Musze prześledzić cały kabel jak w opisach wyżej ale wracałem z wakacji no i patrzę temperatura rośnie, otwieram maskę i wentylator nie chodzi, klima się nie włącza. (wcześniej klima działała i miałem przypadki, że wyłączyła się sama i wentylator też się nie włączył i auto się grzało do 100st)
Przy ostatnim razie odpiąłem górną wtyczkę z modułu(z fioletowym kabelkiem) - poruszałem instalacją z góry, wpinam się ponownie do modułu i nagle wentylator rusza i chłodzi silnik, klima działa i wszytko nagle wraca do normy, nie mam jeszcze forcana i nie wiem jaki jest błąd ale coś się dzieje...
Ja też mam problem z grzaniem się silnika, tzn. gdy stoję w korku i silnik zaczyna się grzać, nie włącza się drugi bieg wentylatora, który ma pomóc schłodzić silnik (ratuję się wtedy otwarciem okien i grzaniem klimą na maxa - pomaga, temperatura spada). Nie mam natomiast żadnych problemów z klimatyzacją. Wentylator kręci się po uruchomieniu silnika. Nawiew, grzanie, chłodzenie wszystko działa.
Diagnoza była taka, że moduł wentylatora do wymiany. Wymieniłem, mechanik stwierdził, że teraz wszystko jest ok, ale nie jestem pewny, czy miał jak to potwierdzić w praktyce. Wydawało się, że jest ok, ale kolejny porządny korek w upale parę miesięcy później znowu wypchnął wskaźnik temperatury mocno do góry blisko czerwonego.
Pytanie moje jest takie: czy również za takie objawy może być odpowiedzialny słynny fioletowy kabelek? A jeśli nie, to co innego?
Dodam jeszcze, że termostat jest podobno sprawny.
Pytanie dodatkowe: czy, przy moich objawach, można jakoś sprawdzić (pomiarami czy wymuszeniem w jakiś sposób załączenia wyższego biegu wentylatora), czy wentylator zadziała jak trzeba lub nie, gdy silnik się zagrzeje bez doprowadzania do przegrzania się silnika?
Mojjo jest offline   Odpowiedź z Cytatem