Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacja fabrycznego audio
View Single Post
Stary 04-06-2020, 16:18   #485
Christophoro79
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Ford USA Fusion SE
Silnik: 2,5 l
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Modyfikacja fabrycznego audio

Cytat:
Napisał Christophoro79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Heh...
Zwykły mikrofon odpada. Ustawiłem więc na ucho.
Zrobiłem sobie dwa ustawienia i teraz trochę z nimi pojeżdżę. W obu są opóźnienia, poza tym wyciszyłem lewy tylny oraz lewy przedni kanał - tylny lewy tweeter jest najbliżej ucha, potem lewy przód.
W pierwszym ustawieniu mam tylko HP i LP + to co wyżej.
W drugim ustawieniu na podstawie wskazań mikrofonu stroiłem na ucho. Podniosłem trochę midbass i pobawiłem się z wyższymi częstotliwościami. Na tę chwilę wydaje się być ok.
Teraz trzeba trochę tego posłuchać.
Dzień dobry.

Jakiś czas tu nie zaglądałem...

Kupiłem w międzyczasie mikrofon pomiarowy Dayton Audio do smartfona. Koszt około 100 PLN. Z tym mikrofonem dokonałem pomiarów i na tej podstawie kilku różnych ustawień PUZU.

Moje wrażenia są bardzo pozytywne. W połączeniu ze wspomnianymi wcześniej głośnikami JL efekt jest więcej niż zadowalający dla mnie. Zdziwiony jestem, że bas potrafi dość nisko zejść. Nie lubię "łupania", dlatego na tę chwilę nie montuję suba. Nie ma takiej potrzeby.

Koszt mojej modyfikacji to około 1800 łącznie (głośniki, procesor ze wzmacniaczem+wiązka, mikrofon pomiarowy). To sporo mniej niż proponowali mi w firmie Car Audio. Tam cena wahała się w przedziale 6000 - 8000 PLN (astronomia!) za Helix V-Eight, wzmacniacz klasy D i subwoofer. Pewnie grałoby to trochę lepiej, niż Puzu, ale czy warto? Dla mnie nie.
Christophoro79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem