04-06-2020, 21:56
|
|
|
ford::average
Imię: Rafał
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 EB , 182 KM
Rocznik: 2011
|
Odp: Niezidentyfikowane od roku bardzo intensywne stuki na bruku
Cytat:
|
Mocowanie tlumika. Którys z uchwytów. Poszukaj dobrze.
Miałem identycznie, tylko w konkretnych warunkach pojawiały się stuki z jakby zawieszenia (tzw kocie łby i skrajne skręty i hamowanie).
U mnie winowajcą okazało się mocowanie na końcu tlumika, ale co najlepsze tak pękło, że na pierwszy rzut oka nie było tego widać. Dopiero jak złapałem za końcówkę rury i ruszyłem góra /dół to wtedy wyszło. Majdanie na boki nie powodowało stuków.
Dźwięk rozchodził się po prodwoziu i w środku odnosiło się wrażenie, że z przodu wali.
Wjedź na kanał i zacznij ruszać wydechem począwszy od przodu. Mocne, szybkie ruchy, jakbyś chciał urwać. Zauważ że tylko przy bruku tak masz, także chodzi o częstotliwość i charakterystykę drgań. Góra dół i skośne ruchy bardzo szybko.
Edit
Aha, gdyby to były amorki, maglownica itp to po roku takich stuków dawno by się rozleciały.
|
Ciekawe jest to co mowisz,wrzucam zdjecia mojego Franka z tylu. Widac wyraznie "opuszczoną' koncowke tlumika. Mechanik mowil ze gumy podtrzymujace koncowke sa ok. Myslisz ze to moze miec zwiazek z tym co piszesz??
|
|
|