Brak symbolu długich świateł na liczniku
Witam!
Mam auto ford fusion 2016 2.5 SE, kupione 1,5 m-ca temu. Licznik z dwoma ekranami po bokach i na środku prędkościomierz. Auto ma światła soczewkowe z dołożonymi dziennymi w miejsce przednich przeciwmgielnych. Po zakupie okazało się, że niestety licznik nie ma języka polskiego. Do tego radio z sync 2 nie za bardzo dawało radę przy jednoczesnej nawigacji i odsłuchiwaniu audiobooków. Postanowiłem u jednego z kolegów z forum spolszczyć licznik oraz wymienić sync 2 na sync 3. Wszystko odbyło się sprawnie, na koniec jeszcze kolega dokonał zmiany w ustawieniu świateł. Wcześniej okazało się, że przy włączonym trybie auto w ustawieniu skrzyni biegów na "P" świeciły się same DRL-e. Po włączeniu trybu "D" pomimo dołożonych ledów świeciły się też światła drogowe. Zmiana w ustawieniach dotyczyła opcji "lampy ustawione na drl". Dało to to, że po włączeniu "D" świecą się "postojówki" zamiast krótkich.
Teraz najciekawsze - po niedługim czasie, kiedy pierwszy raz musiałem jechać w nocy okazało się, że pomimo włączenia świateł długich nie włącza się ikona na liczniku. Światła działają - ikony nie ma. Najpierw myślałem, że to wina diody pod symbolem długich świateł, ale po włączeniu trybu testowego licznika symbol świateł długich się zaświecił. Czy tutaj podobnie jak w przypadku dołożenia świateł tylnych przeciwmgłowych też trzeba jakoś "aktywować" symbol świateł długich? Może przez przypadek przy zmianach w trakcie spolszczenia licznika został on wyłączony? Może problem wynika ze zmian w ustawieniach świateł na DRL-e. Sam nie wiem, gdzie szukać. Może komuś przytrafiło się coś podobnego. Za wszelkie sugestie i pomysły będę bardzo wdzięczny.
|