Temat: [Focus 2011-2014] Przegrzanie silnika 1.6 ecoboost
View Single Post
Stary 12-06-2020, 11:09   #1
Piottrek21
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Przegrzanie silnika 1.6 ecoboost

Cześć,

W zeszły piątek strzelił mi wąż od chłodnicy w focusie 1.6 150km ecoboost. Uleciał cały płyn, a temperatura poszła w górę na maksa.

Wymieniłem wężyk na trasie, dolałem płynu i gdzieś po 2-3 godzinach jechałem dalej.

Aktualnie ubywa płyn z chłodnicy, ale nie jest to ubytek ogromny, jednak po każdej jeździe jest poniżej minimum, gdy odkręcam korek to płyn wraca.

Miałem podłączony komputer, silnik nie wykazał żadnych błędów. Podczas jazdy nie zauważyłem spadków mocy, auto jeździ normalnie. Kazali mi sprawdzić czy puchną węże - nic się z nimi nie dzieje. Temperatura trzyma się teraz na poziomie 90 stopni i nie rośnie.

Niemniej kontaktowałem się z mechanikiem i on twierdzi, że te silniki są bardzo wrażliwe na przegrzanie i najprawdopodobniej silnik będzie do wymiany, ale oddaję auto na warsztat dopiero w środę i wówczas będą mogli dokładnie sprawdzić. Na ten moment auto stoi już prawie tydzień, nie jeżdżę nim. Odpala normalnie.

Moje pytanie brzmi, czy naprawdę muszę spodziewać się najgorszego? Jeśli miał ktoś taki przypadek to prosiłbym o podzielenie się doświadczeniem.
Piottrek21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem