Temat: [Mondeo 2007-2014] rozszczelniony kolektor
View Single Post
Stary 02-09-2020, 08:30   #10
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: rozszczelniony kolektor

Cytat:
Pytanie nr. 1 - czy można skleić,uszczelnić? rozszczelnienie jest w miejscu gdzie kolektor jest zgrzany (wiadomo jest plastikowy)
nr.2 Czy mam pecha ze świeżo po zakupie taka usterka ,czy często to się zdarza a zwłaszcza przy lpg?Ten kolektor który jest wygląda jak nowy , wiadomo osoba sprzedająca nie zawsze powie prawdę lub zapomni o takim szczególe itp.itd nie zakładam z góry że ktoś mnie zrobił w hu...
nr.3 Czytałem że przy instalacji lpg powinien być jakiś zawór którym powinno buchnąć żeby nie poszło na kolektor?Problem w tym że nie zainteresowałem się tym i nie wiem czy jest.Na fakturze mam pozycję "zawór odcinający" jednak myslę że ten odpowiada za "tankowanie" ?mylę się?
nr.4 Jeśli będę wymieniał to jak wybrać?na allegro i u mechanika zaproponował za 400zł "Chiński" , drugi jakiś niby lepszy za 700+ , pytanie czy to nie będzie to samo....
nr.5 Czy jeśli jestem zdolny na umyśle i fizycznie sprawny jest szansa że sam go wymienię , na co zwrócić uwagę? w co się zaopatrzyć? ile i jakie uszczelki oraz czy muszę zapamiętać czy zaznaczyć jakieś ustawienie czegokolwiek przy demontażu ?
Ad. 1 możesz spróbować spawać plastik. raczej kolektor do tego musisz zdemontować. Później sprawdzić jego szczelność.
Ad. 2 nie zdarzyło mi się żeby kolektor rozszczelnił się na zgrzewie. Jak już to pret od klapek robił dziurę z boku kolektora. LPG nie ma nic do tego.
Ad. 3 nie przy instalacjach sekwencyjnych. Takie rozwiązania były stosowane w generacjach I i II, były to klapy montowane na obudowie filtra powietrza.
Ad. 4 ja bym szukał nowego lub używkę, którą możesz sprawdzić przed zakupem. Chińczyka sobie odpuść, bo będzie jak ze wszystkim co chińskie.
Ad. 5 jesteś w stanie sam wymienić. Klucze nasadkowe krótki i długie, mała i średnia grzechotka. Płaskich chyba nie potrzeba, już nie pamiętam. Z uszczelek to 4 sztuki na kolektor ssący oraz do przepustnicy.

Cytat:
Napisał Garbojad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak to już jest z plastikowymi kolektorami niestety przy gazie pękają dlatego warto zaopatrzyć nowy w zabezpieczenia druga sprawa to serwisowanie owej instalacji LPG co do wyboru kolektora dobry serwisant napewno coś poleci ci sprawdzonego.
nie pisz bzdur!

Cytat:
Teraz zostaje kwestia zabezpieczenia o którym wspomniał Garbojad, jeśli takowego nie posiadam to o co i kogo pytać , gazownika czy mechanika?D
nie ma sensu stosowanie jakichkolwiek zabezpieczeń. Garbojad bzdury pisze...

Cytat:
Po czym stwierdzę ze są do wymiany?
po luzach na nich. Można wymienić same klapki zakładając od MK3. Mają troszkę inny kształt i na ciasno pasują ale wszystko działa. Nie mniej w MK4 raczej nie sprawiały problemów tak wielkich jak w MK3. Do tego pamiętaj, że masz tam dwa rzędy klapek, do dolnego nie ma dostępu.
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem