View Single Post
Stary 10-09-2020, 22:01   #1
tow4rzysz
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: s-max
Silnik: 2.3
Rocznik: 2009
Domyślnie głośna praca wydechu po wymianie tłumików

Witam wszystkich,

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Forda S-Maxa z 2009r z silnikiem benzynowym o poj. 2.3 160km i automatyczną skrzynią biegów.

Układ wydechowy z uwagi na zaawansowany stan rozkładu został całkowicie wymieniony na nowy, a z uwagi na zamontowaną butlę gazową z tyłu ostał się jeden tłumik.

Po powyższym zabiegu w aucie podczas jazdy strasznie dudniało, bas aż naciskał na uszy. Udałem się z reklamacja do zakładu wykonującego układ wydechowy. Dospawali dodatkowy baniak tłumika środkowego i zmienili końcowy tłumik na "tłoczony" - taką terminologią się posługiwali. Różnica była odczuwalna, co nie zmienia faktu, że szału dalej nie ma. Majster twierdzi, że lepiej nie będzie i trzeba przyzwyczaić ucho. Od razu mówię nie są to oryginalne (Fordowskie) elementy.

Układ wydechowy dalej buczy, najgorzej jest przy przyśpieszaniu i gdy automat przeciąga biegi. Mając na uwadze, że jest to samochód rodzinny zależy mi na cichej pracy pojazdu (malutkie dzieci), no i podróż takim autem jest męcząca. Czy ktoś z was przerabiał ten problem?

Czy znacie rozwiązanie tego problemu? Co robić?

Zarówno gazownik jak i mistrz od tłumików twierdzili, że Mondeo z tym silnikiem jeździ na jednym i hula...
tow4rzysz jest offline   Odpowiedź z Cytatem