Jeszcze raz dziękuję Wam za wymianę doświadczeń. Mam też sporo pytań.
Załóżmy że skłaniałbym się w stronę tego diesla. Trochę przeczytałem ogólników dotyczących 2.0 TDCi 140 KM i tego co może się zepsuć. Koszty rzeczywiście wysokie, ale z tego co czytałem zależy od tego jak był użytkowany samochód. Przed zakupem obowiązkowo odwiedzę ASO lub polecony warsztat, ale czy możecie mi powiedzieć o co zapytać w pierwszej kolejności zanim w ogóle decydować się na wycieczkę? Szczególnie chciałbym wiedzieć:
1. Przy jakich przebiegach co powinno być zrobione, zweryfikowane w tych modelach?
2. Biorąc pod uwagę powyższe w jakie przebiegi i roczniki celować? Szukam auta około 10-letniego, najlepiej nie starszego.
Dziś rano przejrzałem ogłoszenia S-Max-ów w dieslu, rzeczywiście wybór dużo większy, jednak jakoś liczyłem na cud na cenie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po odfiltrowaniu sprowadzonych i oferowanych przez handlarzy znalazłem w większości 2008-2010 z dość dużymi przebiegami. Młodszych nie tak dużo jak myślałem, ale jest zarówno Platinium X z 2010, 210 kkm za 29 tyś. PLN, jak i Titanium z 2013, 250 kkm za 37 tyś. zł. Czy rocznik ma tu aż tak duże znaczenie? Nie bardzo wiem jaki punk odniesienia przyjąć.
Gdybyście mogli coś napisać w kwestii dwóch powyższych pytań byłoby mi łatwiej dopasować ogłoszenia i zacząć rozmowy. Na razie przekopuję się przez forum, ale jak pisałem z dieslem nie mam żadnego doświadczenia.
@
llukass
i
@
Ryba LDZ
, dobrze rozumiem że piszecie o mondeo mk4? Jak szukałem wcześniej takiego samochodu to na każdym kroku mnie z tym uczulano. Miałem nawet kupić samochód od jednego z forumowiczów, ale pandemia pokrzyżowała nam wszystkim plany - też twierdził, że jego trochę oleju bierze jak każdy. Wczoraj czytałem wątek o braniu oleju w S-MAX (swoją drogą fajnie przeczytać wypowiedzi od 2013 do 2020 jak zmieniały się opinie):
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=299357
Ja zarówno z tej lektory jak i wcześniejszej gdy szukałem Mondeo wnioskuję że szansa że będzie ok to pół na pół, czy może się mylę?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.