View Single Post
Stary 15-01-2021, 11:44   #4
HPBaxxter
ford::average

Imię: Dominik
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 1.6 TDCi 90KM szarpanie na niskich obrotach, EGR?

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak depniesz mocno przy poszarpywaniu to jest lepiej czy gorzej? Ale generalnie tak, EGR może być winny.
Błędy powinny być zapisane w komputerze, odczytywałeś już?
U mnie szarpało, dymiło, ale lampka MIL się nie zaświeciła.
Tak czy inaczej warto zacząć od czyszczenia, u mnie po takiej operacji posłużył jeszcze ~70 tys. km zanim padł, więc warto!
Jak depne przy szarpaniu jest jakby lepiej, tzn to szarpanie szybciej mija i przyśpiesza płynniej. Błędy odczytam dziś, lampka żadna się nie zapala. Jeżeli chciałbym go wyczyścić, to powinienem na coś na coś szczególnie uwagę zwrócić żeby bardziej nie popsuć? Wiem gdzie się znajduje, ale nie wiem jak najprościej zabrać się za demontaż by niepotrzebnie pół silnika nie rozkręcić. Czy po wyczyszczeniu należy tam jakieś uszczelki zmienić? Czy zakłada się go w odwrotnej kolejności do demontażu?

Bump:
Cytat:
Napisał Vultar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz go odłączyć i zobaczyć jak się samochód zachowuje.
Zawsze warto sprawdzić błędy, najrozsądniejszy do tego jest viaken (150zł) + forscan (darmowy). Sam mam jeszcze vgate2 i nie widzi wszystkich błędów.
Kiedy wymieniałeś filtr paliwa i powietrza?
Jeżeli go odłącze, czego powinienem się spodziewać? Bo rozumiem że może się on przycinać w różnych pozycjach. Filtr powietrza wymieniam regularnie co 10tys i niedługo przyjdzie właśnie na to pora. Paliwowy co drugą wymianę i przy ostatniej był zmieniony.
HPBaxxter jest offline   Odpowiedź z Cytatem