08-02-2021, 09:20
|
|
|
ford::beginner
Imię: Adam
Model: Focus II FL
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2010
|
Odp: Wymiana fabrycznego audio na inne + sterownie z kierownicy
Cytat:
|
CD-RW może być przyczyną. Technicznie płytka CD-RW wymusza nieco inne parametry odczytu i napęd może sobie z tym nie radzić. Przyczyną może być nawet zabrudzenie, czy zarysowanie soczewki, które na tyle ogranicza transmisję, że niektóre płyty przestają być czytane.
Przede wszystkim sprawdź sprawność napędu, czy są czytane płyty tłoczone (Audio-CD), płyty Audio-CD nagrane na CD-R i dopiero sprawdzaj kombinacje z danymi. Jeśli nie przeczyta nawet płyty tłoczonej, to znaczy, że masz uwalony napęd. 10-letni napęd może mieć mocno porysowaną soczewkę i być niezdatny do użytku.
PS. A jeśli będzie czytać tłoczone, to może radio cierpi na problem niezamkniętych sesji na płytach? Domyślnie Nero i wiele innych programów zostawia tzw. otwarte sesje, abyś mógł dograć coś jeszcze do płytki, a niektóre rozwiązania (soft odczytujący dane, nawet nie sam napęd) po prostu tego nie obsługują. Nie mam kompletnie pojęcia czy to dotyczy audio samochodowego, ale swojego czasu (15-20 lat temu) mini-wieże Sony masowo cierpiały na tę przypadłość.
|
Płyty tłoczone czyta bez najmniejszego problemu. Pisałem o tym stąd uważam, że laser raczej ok. Co do zamykania sesji to kombinacje przeprowadziłem i na zamkniętych CD jak i na otwartych.
|
|
|