|
ford::beginner
Imię: Piotr
Model: focus c-max, fiesta mk7
Silnik: 1.6 115KM, 1.25 82KM, 1.0EB 125KM
Rocznik: 2005, 2009, 2017
|
Odp: Ti-VCT check engin P0016 pojawia się i znika
23.02.2021 Sprawdzałem przewody w okolicy czujników położenia wałka rozrządu, nie znalazłem nic podejrzanego.
26.02.2021 Dla pewności wymieniłem oba czujniki położenia wałka rozrządu i zobaczymy co dalej.
22.03.2021 Niestety, jak wyjechałem trochę za miasto i silnik się porządnie rozgrzał to ponownie zapalił się check engin.
29.03.2021 Ustawienie rozrządu sprawdzone przez mechanika. Wszystko rzekomo ustawione idealnie.
Trzy stówki w plecy i dalej nic nie wiem - po przejechaniu dłuższego odcinka check znów się zapalił z powodu P0016.
Zakładałem że po przejechanych 35tyś. od wymiany rozrządu raczej wszystko jest OK z ustawieniem rozrządu ale potrzebowałem potwierdzenia.
Potwierdzenie przez mechanika że podstawowe ustawienie rozrządu jest OK pozwala mi zainteresować się kolejnym podejrzanym czyli mechanizmem zmiennych faz rozrządu.
Tutaj mamy dwa elementy istotne - wariator i zawór zmiennych faz rozrządu.
02.04.2021 Uzbrojony w FORScana zabrałem się za analizę układu VCT.
Po kilku przejazdach udało mi się potwierdzić okoliczności powstawania usterki - w temp 82-88 stopni wykres pracy wałka ssącego zaczyna być dziwnie płaski. Po kilku sekundach system przy pomocy czujnika położenia wałka rozrządu wykrywa dziwne zachowanie wałka i zgłasza błąd P0016 jednocześnie wyłącza działanie systemu VCT.
Gdyby to wyłączenie VCT i dalsza praca silnika jako 100 KM zamiast 115 KM było dla mnie wcześniej bardziej odczuwalne to może łatwiej byłoby zorientować się o co chodzi. Ja tego nie wyczuwałem jednoznacznie.
Nieregularność pojawiania się kontrolki CHECK ENGIN wynikała z faktu że jeździłem głownie krótkie odcinki dom-praca-dom.
Silnik nie rozgrzewał się do wspomnianych 82-88 stopni.
Nawet jeśli czasem się zagrzał i system odnotował błąd to nie był on potwierdzany przy kolejnych przejazdach w których nie była osiągana temperatura.
Na podstawie wykresów dla PID VCT_IN_CAM wnioskuje że dzieje się coś z zaworem zmiennych faz rozrządu gdy się nagrzeje.
Wkrótce będę miał dostęp do takiego zaworu na podmianę dla testu. Mam nadzieje że potwierdzą się moje podejrzenia.
Ostatnio edytowane przez sapkom ; 07-04-2021 o 08:01
Powód: nowe info
|