Temat: [Mondeo 2014- ] Działanie Start-Stop ASS
View Single Post
Stary 10-03-2021, 13:12   #428
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ASS nie działał z powodu "ładowania pojazdu" przez 2,5 miesiąca i nagle akumulator się naładował (przekroczył próg dla ASS) ?
Tak może być - załączenie ASS działa progowo. Jeśli akumulator w systemie ma 69% i tak sie utrzymuje ze względu na profil jazdy i postoju to ASS nie działa. Wystarczy pojeździc trochę dłużej po mieście (albo wyskoczyć poza miasto) i akumulator się doładuje o 1-2% i ASS zacznie działać. Różnicą może być nawet kwestia stylu jazdy.

Ja miałem stan na poziomie 65-68% i mi nie działał przez tydzień. Wystarczyła półgodzinna przejażdżka za miastem i podskoczyło na ponad 70% i ASS zaczęło działać. Potem wystarczyły w miarę regularne jazdy codziennie po kilka-kilkanaście kilometrów i stan naładowania powoli wspinał się do 75%, ASS cały czas działało

Dlatego podgląd stanu naładowania akumulatora może Ci wiele wyjaśnić - zrozumieć co może być przyczyna takiego zachowania (pomijam kwestięże poniżej -4C ASS jest zablokowane non-stop)

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-03-2021 o 13:15
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem