Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-03-2021, 08:08   #421
sabaciontko
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021
Domyślnie Odp: Działanie Start-Stop ASS

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jesteś wyjątkiem. Na YT jest kanał mrAkumulator w którym prowadzący przystępnie opowiada o nowych akumulatorach i dlaczego tak krótko żyją w naszych autkach.

sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2021, 09:03   #422
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo Start Stop

Cytat:
Napisał asatel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jenki to nie jest temat ile ono ma lat a auto mam 4 letnie a piąty rok zaczął mu lecieć w styczniu tego roku
Posłuchaj matematyku z przedszkola. Auto zakupione było w 2016 roku pierwsza rejestracja styczeń 2017 rok a mamy 2021 rok. Nie trzeba exsperta żeby to policzył tylko kilka klas trzeba mieć skończonych. Zadałem pytanie odnośnie start stop i oczekuję tylko takich informacji a jeżeli masz ochotę nabijać sobie posty to rób to ale na kukuryku a nie na poważnym forum.
Teraz mamy pełną jasność po tym jak edytowałeś post po moim wpisie .Nie zmienia to faktu że ponad 4 lata to i tak dużo.Sprawdz akumulator, i nie słuchaj ze komuś żyje 5 czy 6 letni(mało komu ,a wyjątki się zdarzaja).Twoje objawy wskazują jakby mu brakowało prądu także te w innych watkach -np klapa.I bez urazy.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2021, 12:41   #423
kaan1

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał sabaciontko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jesteś wyjątkiem. Na YT jest kanał mrAkumulator w którym prowadzący przystępnie opowiada o nowych akumulatorach i dlaczego tak krótko żyją w naszych autkach.
Mój kończy pięc lat i akumulator fabryczny w dobrej kondycji. Permanentnie i świadomie używam ASS. Jeśli idzie o speców z YT "robiącym gęstość" w akumulatorze super ładowarkami to z góry mówię dziękuję. Mam ładowarkę z Lidla, używam 1-2 w roku jak auto postoi parę tygodni bez jazdy i nie ma perspektywy dłuższej (kilkugodzinnej) jazdy. Jakoś dziwnym trafem najwięcej wczesnych problemów z akumulatorem mają Ci nie używający ASS i dbający o akumulator i jego ciągłe doładowywanie do "odpowiedniej gęstości"
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2021, 13:29   #424
sabaciontko

Imię: Mariusz
Model: Focus MK3, Mondeo MK5
Silnik: 1,6 TDCI(115KM) 2,0(180KM) 2,0(190KM)
Rocznik: 2013,2015,2021

Sądzisz według siebie. Tak zwana "ładowarka" z Lidla to może co najwyżej służyć do ładowania bateryjek do zabawek dziecięcych. Też używam ASS i nie doładowuje nigdy ( dużo jeżdzę ) a aku wymieniłem po 4 latach i nie robię z tego tragedii. Nie zamierzam się z nikim ścigać w długości użytkowania akumulatora.
sabaciontko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2021, 14:21   #425
p.saw

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

A mi ASS nie działał przez ostatnie 3 miesiące w ogóle i wczoraj nagle zaczął się włączać. Różnice w warunkach zewnętrznych (pogodowych) prawie niezauważalne.
Już zapomniałem co to wyłączać po odpaleniu ASS a tu nagle niespodzianka.
Praktycznie na każdym skrzyżowaniu się włącza, nawet gdy silnik jeszcze nie jest rozgrzany przy załączonym podgrzewaniu siedzenia i kierownicy . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2021, 10:42   #426
kaan1

Cytat:
Napisał sabaciontko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak zwana "ładowarka" z Lidla to może co najwyżej służyć do ładowania bateryjek do zabawek dziecięcych.
Robi to co ma robić tzn. naładować do 80-85%. Więcej nie trzeba, a zbyt często ponad 80% nie jest wskazane i jasno o tym mówią producenci akumulatorów EFB i AGM.

Bump:
Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mi ASS nie działał przez ostatnie 3 miesiące w ogóle i wczoraj nagle zaczął się włączać
A nie jeździłeś ostatnio więcej? Jeśli akumulator jest naładowany trochę poniżej wartości progowej to ASS nie będzie działał. Czasami wystarczy przejachac sie troche dłużej aby naładowanie podskoczyło powyżej progu 70% i juz jest OK. Podglądnij sobie stan naładowania akumulatora

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-03-2021 o 10:44
Stary 10-03-2021, 11:50   #427
p.saw

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A nie jeździłeś ostatnio więcej? Czasami wystarczy przejachac sie troche dłużej aby naładowanie podskoczyło powyżej progu 70% i juz jest OK. Podglądnij sobie stan naładowania akumulatora
Właśnie nie. Jeździłem mniej i to na krótkich trasach.
Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli akumulator jest naładowany trochę poniżej wartości progowej to ASS nie będzie działał.
To wiem.
ASS nie działał z powodu "ładowania pojazdu" przez 2,5 miesiąca i nagle akumulator się naładował (przekroczył próg dla ASS) ?
Stary 10-03-2021, 13:12   #428
kaan1

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ASS nie działał z powodu "ładowania pojazdu" przez 2,5 miesiąca i nagle akumulator się naładował (przekroczył próg dla ASS) ?
Tak może być - załączenie ASS działa progowo. Jeśli akumulator w systemie ma 69% i tak sie utrzymuje ze względu na profil jazdy i postoju to ASS nie działa. Wystarczy pojeździc trochę dłużej po mieście (albo wyskoczyć poza miasto) i akumulator się doładuje o 1-2% i ASS zacznie działać. Różnicą może być nawet kwestia stylu jazdy.

Ja miałem stan na poziomie 65-68% i mi nie działał przez tydzień. Wystarczyła półgodzinna przejażdżka za miastem i podskoczyło na ponad 70% i ASS zaczęło działać. Potem wystarczyły w miarę regularne jazdy codziennie po kilka-kilkanaście kilometrów i stan naładowania powoli wspinał się do 75%, ASS cały czas działało

Dlatego podgląd stanu naładowania akumulatora może Ci wiele wyjaśnić - zrozumieć co może być przyczyna takiego zachowania (pomijam kwestięże poniżej -4C ASS jest zablokowane non-stop)

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-03-2021 o 13:15
Stary 10-03-2021, 13:30   #429
p.saw

Cytat:
Wystarczy pojeździc trochę dłużej po mieście (albo wyskoczyć poza miasto) i akumulator się doładuje o 1-2% i ASS zacznie działać. Różnicą może być nawet kwestia stylu jazdy.
Nie będę się już dłużej "mścił" nad tematem ale tak jak zaznaczyłem było wręcz odwrotnie. Jazdy krótkie, tylko po mieście, w korkach a styl ceteris paribus.
Stary 10-03-2021, 14:35   #430
kaan1

Nic prostszego niż obserwować stopień naładowania akumulatora w systemie i wtedy wiesz czy to jego wina czy jest inna przyczyna deaktywacji ASS. Jak rozumiem, to Cię interesuje - tj. dlaczego ASS nagle się ożywiło. Więc eliminowałbym po kolei znane przyczyny deaktywacji ASS - gdyż jak rozumiem w zegarach miałeś informację "normalne działanie silnika".
Odpowiedz

Zasady postowania