View Single Post
Stary 21-04-2021, 23:16   #9
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Charakterystyka przekładni kierowniczej wspomaganej elektrycznie

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To o czym piszesz to "inteligentne" wspomaganie elektryczne - w MK3 tego nie było, albo tylko w polifcie i/lub w jakichś mega wypasionych wersjach
Wg książki "Sam naprawiam" w focusach mk3 jest elektryczne wspomaganie układu kierowniczego, a jedynie w wersjach z silnikiem benzynowym Ti-VCT 1.6 dm3 było także stosowane hydrauliczne wspomaganie (ale nie zawsze).
Wg mnie wspomaganie elektryczne w mk3 jest inteligentne w tym sensie, że wraz ze wzrostem prędkości spada siła wspomagania (ale nie generuje sztucznego oporu). Na pewno nie mam problemów z "czułością" układu kierowniczego przy prędkościach autostradowych, chociaż w FF mk2 siła wspomagania była niższa (no i można było uaktywnić w zegarach trzy stopniowe menu wyboru trybu wspomagania...). 19 lat temu jeździłem samochodem z hydraulicznym wspomaganiem ze stałą siłą i doskonale pamiętam ile skupienia wymagało utrzymanie kierunku jazdy przy prędkości pow. 120km/h - z całą pewnością focus tak nie "pływa". Zresztą jaki sens miałoby stosowanie elektrycznego układu wspomagania i nie zapisanie w oprogramowaniu jego sterownika funkcji powiązania siły wspomagania z prędkością, co jest zasadniczą zaletą tego systemu..