Temat: [Mondeo 2007-2014] Zasilanie regulatora ciśnienia paliwa
View Single Post
Stary 16-06-2021, 13:15   #11
czarek45
ford::average

Model: S-Max FL / Focus MK2 FL
Silnik: 2.0 TDCI / 1.6 Duratec
Rocznik: 2011 / 2009
Domyślnie Odp: Zasilanie regulatora ciśnienia paliwa

Dzięki bleekm za podjęcie tematu. Dokładnie mam pompę dfp3.4 delphi. Czujnik jest z zieloną wtyczką (temperatury paliwa jak mniemam). Nie wiem czy znajdę jakiś manometr żeby tam podpiąć, ale jakoś spróbuje jeszcze to ogarnąć - nie lubie się łatwo poddawaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam jeszcze kilka pytań pomocniczych:
1. czy miedzy sekcją niskiego i wysokiego ciśnienia jest jakiś zawór, który nie otworzy się w razie zbyt niskiego ciśnienia?
2. Co dokładnie robi regulator ciśnienia w tym układzie? w razie zbyt dużego ciśnienia na listwie upuszcza ciśnienie paliwa w przelew czy raczej dozuje paliwo dławiąc przepływ na zasilaniu?
3. w Którym dokładnie miejscu układu działa ten regulator? w starszych konstrukcjach upuszczał wysokie ciśnienie na listwie CR (ponad 1000bar). Konstrukcja tego wyklucza pracę przy takich ciśnieniach
4. jeśli chodzi o paliwo w komorze wtrysków - gdy odkręciłem pokrywkę jeden wężyk przelewu był wyrwany z wtrysku (razem z tą magiczną końcówką do zatrzasku), leżał obok - paliwo pewnie było stamtąd.
5. Pytanie jak mogło się stać że ten przelew spadł. Myślę, że to nie przypadek? Gdyby spadł wcześniej sądze, że kapałoby mi z silnika. Czy gdyby padł nagle kompletnie jeden z wtrysków i paliwo poszłoby "pełną parą" w przelew nie mogło by to spowodować braku ciśnienia w układzie CR?
6. Popuszczałem jedną z rurek po stronie wysokiego ciśnienia, wygląda że faktycznie nie ma tam ciśnienia podczas kręcenia rozrusznikiem, paliwo zaczyna dopiero zwyczajnie lecieć gdy pochyle na bok tę rurkę i tym samym rozszczelnie stożek na końću metalowej rurki wysokiego ciśnienia. W moim mniemaniu gdyby ciśnienia było jakie takie (powinno być 300 bar podczas kręcenia) to paliwo by tryskało?
7. Czy zrobienie prowizorycznej próby przelewowej podczas kręcenia rozrusznkiem jest możliwe? Chodziłoby mi o wyłapanie, na podstawie ilości paliwa czy któryś wtrysk nie leje dużo bardziej od innych (może on powoduje brak ciśnienia na całej listwie..)

Ostatnio edytowane przez czarek45 ; 16-06-2021 o 13:37
czarek45 jest offline   Odpowiedź z Cytatem