Temat: [Focus 2018- ] Wyciszenie kabiny Active kombi
View Single Post
Stary 09-08-2021, 23:03   #94
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wyciszenie kabiny Active kombi

Znalazłem w końcu tego świerszcza (w sumie niejednego) z prawej strony bagażnika. Najpierw rozebrałem plastiki na prawym nadkolu. Temu co robił idącą tam wiązkę kabli to niech łapy uschną. I temu co ją kładł też. Poklejone to taśmą jakby ośmiolatek robił na zaliczenie z techniki, spinki niepowtykane w gniazda do końca - albo latały prawie luźno, albo zdążyły już wypaść, trytytki tak obcięte, że lepiej chyba by było je obgryźć... Dramat. Powtykałem wszystko na miejsce, co luźniejsze kable dostały podkładkę z taśmy piankowej. Najgorsza była złączka jakiegoś kabla w okolicach końca kurtyny bocznej, przymocowana (o ile tak można nazwać luźne dyndanie) do dachu - tu przykleiłem kawałek taśmy piankowej na podsufitkę, żeby tą złączkę przytrzymał.
Po tym wszystkim zrobiło się ciszej jeśli chodzi o cykanie i stukanie, ale główny świerszcz, to metaliczne dzwonienie czy brzdękanie - został. Koniec końców doszedłem do tego, że poluzowała się jedna spinka (taki blaszany krążek) trzymająca osłonę prawego tylnego nadkola, ta tuż przed zderzakiem. I na nierównościach to nadkole sobie drgało i dzwoniło o tą spinkę i o blachę, a że tam się łączy kilka elementów, to niosło się po całym słupku C. Docisnąłem, dokręciłem i póki co w końcu błoga cisza...

No może poza piszczącym lewym tylnym amortyzatorem, ale to osobna kwestia xD
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem