Odp: Rwanie skrzyni automat przy redukcji 2.0Tdci - AWF21 AISIN
Część,
Szukając pomocy, buszując po necie trafiłem znowu na forum 😉
Mam skrzynie Aisin TF-81SC w konfiguracji z S-maxem 2.2 z 2012 roku.
Skrzynie oddałem do serwisu, w celu przeprowadzenia kapitalnego remontu (sterownik, konwerter, skrzynia), który teoretycznie się udał, ale TCM na skrzyni nie chce się zaadaptować.
Efektem tego jest że w temperaturze roboczej następuje mocne szarpnięcie skrzyni przy puszczaniu hamulca w czasie postoju – czyli prawdopodobnie nie potrafi poprawnie odczytać informacji z ABS’u o ciśnieniu w pompie i gwałtownie załącza napęd.
Opieram się na informacjach które otrzymałem z serwisu zajmującego się skrzyniami, ale sytuacja wygląda tak :
- po zakończeniu napraw mechanicznych, TCM (AG91-14C336-AC) został zresetowany i próbowano przeprowadzić procedurę adaptacji który się nie powiodła.
- następnie pojechali z samochodem do osoby mającej komputer fordowski (nie znam nazwy, nie chce pomieszać) i wgrano najnowszy soft do TCM i ponownie spróbowano adaptacji. Mimo że teoretycznie procedura została przeprowadzona, skrzynia zachowuje się jak by nie miała kalibracji i dalej ma problem.
Serwis od skrzyni proponuje wymianę TCM, jako że jest głównym podejrzanym, ale 100% pewności nikt nie ma. Dodatkowo obecnie nie ma tych TCM'ów do kupienia na rynku wtórnym.
Czy ktoś może spotkał się już z takim przypadkiem, miał podobne objawy albo wie jak temu zaradzić ?
Jestem z małopolski, jeśli ktoś umie pomóc chętnie podjadę.
|