Odp: 1.6 TDCi 95km szarpie podczas równej jazdy...
Zamontowałem dzisiaj blaszkę i inny EGR, ale nie jest to szybka "robota".
Z demontażem EGR'a walczyłem prawie 1,5 godziny, ale wyszedł bez użycia narzędzi. Żeby dostać się do miejsca, w którym chcemy zamontować blaszkę trzeba zdemontować podstawę filtra paliwa i wówczas są dostępne 2 śruby "8". Poszło gładko. Nowy egr porządnie wyczyściłem, poskładałem w całość, przykręciłem gdzie jego miejsce. Zauważyłem, że dopóki nie zrobimy adaptacji forscanem to słychać silniczek egr, który "próbuje się ustawić"? Po zrobieniu adaptacji i skasowaniu błędów silniczka już nie słychać i nie świeci się kontrolka silnika. Odpaliłem kilka razy na próbę, ale nie jeździłem jeszcze.
Oczywiście, żeby nie było kolorowo to zauważyłem, ze na biegu jałowym coś jakby grzechocze (ale to chyba nieodpowiednie słowo) lub wpada w wibracje i rezonans. Słychać to na samym dole silnika w nadkolach tuż przy samej ścianie grodziowej, bardziej z prawej strony. Jak podniosę trochę obroty to tego nie ma. może wiecie, co to może być? Dzisiaj już nie potrafiłem opanować nerwów, trzasnąłem maską i poszedłem do domu...
|