Witam serdecznie
Kupiłem jakiś czas temu drugie auto dla żony - focusa 1.6 100KM z 2007r. Wszystko niby okej - nie ma błędów fajnie jeździ... Ale wszedłem w testmode i zobaczyłem, że temperatura (chyba silnika albo płynu) waha się od 117 do 120st. Na desce wskaźnik stoi na baczność i pokazuje 90st. Rano jak odpalam, to po jakimś czasie wstaje wskazówka na 90st. - tak samo mam w 2.0 duratec - wtedy powinno być ok. 40st.
Zaprowadziłem auto do mechanika bo i tak miałem go oddać na wymianę rozrządu... pytam się go czy to normalne jest z tą temperaturą, a on mówi że 1.6 mają aluminiowe bloki i że to normalna temperatura w test mode... Poradził też , żeby nie montować osłony silnika pod spodem - mówił że tylko w dieslach się montuje a 1.6 PB wychodziły bez osłon pod silnikiem.... zgłupiałem....
Czy to prawda ?? Może w test mode pokazywana jest temperatura z czujnika CHT (
https://www.focusfanatics.com/thread...c-284f.291598/)
Jak u was wygląda temat temperatury w teestmode ?? Może to kwestia zegarów - ma te niby stare ale z czerwonym podświetleniem... wyczytałem gdzieś na zagranicznych forach, że niekiedy jest przesunięcie 40st na wskazaniach w testmode ale też nie chce mi się w to wierzyć...
Pomoże ktoś obeznany w temacie ??
Pozdrawiam