![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Witajcie Panowie,
dzisiaj miałem dziwną sytuację ze swoją foką. Otóż po uruchomieniu silnika bardzo szybko zaczęła migać dioda immo. Podjechałem parę metrów, zgasiłem silnik, włączyłem z powrotem i przestało. Zadowolony, że sam "naprawiłem" sobie auto, pojechałem dalej. Zauważyłem, że wskazówka, kiedy zawsze pokazywała pion, teraz jest przesunięta o 1/2 szerokości końcówki wskazówki w prawo. Postanowiłem więc sprawdzić temperaturę w menu serwisowym, ale to chyba wskazania temperatury samego silnika, a nie cieczy. Czy te wskazania są poprawne? Dodam jeszcze, że odkąd autko kupiłem, przy gaszeniu rzucało mi budą, a dzisiaj to ustało. Gaśnie prawie jak benzynka. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z góry dziękuję za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
gotuje się pod maską?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Kolejny... To co jest w teście zegarów, to nie jest temperatura silnika, tylko sygnał dla wskaźnika temperatury, jest tam zupełnie inny zakres, może pokazywać nawet 135, ale to nie są stopnie celsjusza.
Temperatura w 2.0 tdci powinna być około 87 stopni, minimalnie przed środkową podziałką na zegarach, na zdjęciu masz dobrze. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafał
Model: Focus mk2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
No właśnie zaskoczył mnie taki wysoki odczyt. Dodam, że zawsze ta wskazówka była trochę na lewo przesunięta, ale odkąd czarodziej pewien naprawiał mi immo, wszystkie wskazówki przesunięte zostały ciut w prawo.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
To masz źle założone wskazówki, milimetrowym przesunięciem temperatury bym się nie przejmował, ale obroty i prędkość porównaj z tym co pokazuje test zegarów, a paliwo to musisz zatankować do pełna i wyjeździć do zera i zobaczyć czy tak samo daleko wychodzi po za skrajne podziałki.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK2 kombi 145KM
Silnik: Duratec 2.0 P.B
Rocznik: 2010
|
Witam serdecznie
Kupiłem jakiś czas temu drugie auto dla żony - focusa 1.6 100KM z 2007r. Wszystko niby okej - nie ma błędów fajnie jeździ... Ale wszedłem w testmode i zobaczyłem, że temperatura (chyba silnika albo płynu) waha się od 117 do 120st. Na desce wskaźnik stoi na baczność i pokazuje 90st. Rano jak odpalam, to po jakimś czasie wstaje wskazówka na 90st. - tak samo mam w 2.0 duratec - wtedy powinno być ok. 40st. Zaprowadziłem auto do mechanika bo i tak miałem go oddać na wymianę rozrządu... pytam się go czy to normalne jest z tą temperaturą, a on mówi że 1.6 mają aluminiowe bloki i że to normalna temperatura w test mode... Poradził też , żeby nie montować osłony silnika pod spodem - mówił że tylko w dieslach się montuje a 1.6 PB wychodziły bez osłon pod silnikiem.... zgłupiałem.... Czy to prawda ?? Może w test mode pokazywana jest temperatura z czujnika CHT ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) Jak u was wygląda temat temperatury w teestmode ?? Może to kwestia zegarów - ma te niby stare ale z czerwonym podświetleniem... wyczytałem gdzieś na zagranicznych forach, że niekiedy jest przesunięcie 40st na wskazaniach w testmode ale też nie chce mi się w to wierzyć... Pomoże ktoś obeznany w temacie ?? Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez mpendzik ; 02-03-2022 o 20:17 Powód: Zmiana |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
W mk3 1,6 PB od ok 55 stopni do włączenia wentylatora ok 100 stoi w miejscu, czyli na ok.90. Powyżej nie było okazji sprawdzić. sprawdzane w test mode. W mk2 1,6 PB jest to samo. W mk2 dojechałem z temperaturą do 107 (musiałem się nieźle starać) i ani drgnie powyżej stanu "normal" czyli 80, ale przed naprawą licznika było ok.90 (wskazówka), tylko w tym mk2 sprawdzałem temperaturę Forscanem. Wniosek taki, że wskaźniki temperatury w Focusach są raczej ku ozdobie i co jakiś czas temat ten wypływa na forum. Jak stanę w korku mk3, w upalny dzień przechodzę w test mode, aby mieć kontrole nad temperaturą, bo na zegar nie ma co liczyć. Na forum był wpis, że w mk2 to niby jest wadliwy soft, ale podobno poprawiony w tej kwestii był nie lepszy.
Cytat:
Generalnie w domu od 9 lat same Fordy benzyny duratec/sigma i z problem z "prawie" przegrzaniem był raz jak się chłodnica rozszczelniła, ale gdyby był czujnik poziomu płynu tematu by nie było. Była u mnie także koncepcja zrobienia sygnalizacji przegrzania (ds18b20 + mikrokontroler), ale problemem okazało się zamontowanie czujnika tak, aby mierzył temp. cieczy chłodzącej i do tego aby nie zwiększał prawdopodobieństwa awarii/wycieku. Jak ktoś ma pomysł to chętnie skorzystam. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Cytat:
Jeśli wskazówka szybciutko wskakuje na środek to znaczy że masz soft zegarów który pokazuje 3 stany: za zimno, ok, silnik do wywalenia. Można to zmienić przeprogramowując zegary. |
|
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez thesperado ; 02-03-2022 o 22:57 |
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK2 kombi 145KM
Silnik: Duratec 2.0 P.B
Rocznik: 2010
|
Dzięki serdeczne za rozjaśnienie tematu - teraz przynajmniej wiem co i jak :-)
Pozdrawiam. |
|
|
|