Odp: Nierówna praca ciepłego silnika na biegu jałowym.
Witam mam podobny problem i mechanicy rozkładają ręce, nie wiedzą już co robić, może ktoś coś podpowie. Samochód to ford c-max 2.0 pb z 2009r z automatyczną skrzynią biegów.
Silnik na ciepłym nierówno pracuje na wolnych obrotach, trzęsie całym autem, po włączeniu klimatyzacji obroty zaczynają falować, po wyłączeniu klimatyzacji falowanie ustaje i tak samo się dzieje jak wyłączy się bieg na N czy P, czyli według mnie jak nie ma obciążenia. Klimatyzacja sprawdzona działa książkowo, wszystkie parametry w normie, skrzynia biegów sprawna nic jej nie dolega, wymieniono : świece i cewki, filtry,olej, przepustnice, zawór egr, wszystkie przewody całe, sonda lambda działa. Po podłączeniu pod komputer nie ma żadnych błędów, a podłączany był już w kilku warsztatach. Widziałem tu jeden podobny temat gdzie zalecano zrobić test szczelności kolektora ssącego itp. Dlatego zdjąłem rurę z przepustnicy jak pisali i na odpalonym silniku ją zatkałem, auto zgasło więc widocznie wszystko szczelne, a przynajmniej z tego co ktoś pisał tak powinno być. Ktoś ma coś na myśli, gdzie szukać jeszcze bo te wymiany wszystkiego po kolei gdzie mechanik mówi że to na pewno będzie to, a potem okazuje się że jednak nie to można do drobnych dojść :-/⁵
|