Cytat:
|
Po co to wszystko? Mój 294 kk przebiegu i cały czas na Castrolu 5W30, zero dolewek między wymianami. Wymiana raz w roku albo co 20 kk. Po co cudować ?
|
A po to, żeby silnikowi było dobrze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump:
Cytat:
|
Zanim wyrażę swoją opinię, chciałbym podkreślić, że robi mi się ciepło na sercu za każdym razem jak ktoś interesuje się swoim autem. Szuka, czyta, zagłębia się, dopytuje, stara się myśleć z wyprzedzeniem i dbać o samochód. Uważam, że to dobra cecha i nie należy ludzi na siłę z tego leczyć.
A teraz moja opinia. Pewnie narażę się wielu bajkopisarzom i marketingowcom, ale w gruncie rzeczy nie ma dużego znaczenia jakie 5W30 tam nalejesz. Oczywiście niech to będzie znana marka, a nie Tesco value. Motul czy Liqui Molly spełniają to kryterium z zapasem.
Zagłębiając się w normy, o których piszesz, a3 w teorii zachowuje lepiej lepkość w podwyższonej temperaturze i lepiej chroni silnik, a a5 będzie mniej lepki na ciepło, ale będzie pozwalał lżej poruszać się elementom, oszczędzając paliwo i poprawiając moc. Tyle teoria. W praktyce, będą to różnice rzędu 0,00001% i nigdy tego ani Ty ani Twój silnik nie odczuje. No, chyba że weekendami upalasz swoje Mondeo na torze.
Ogółem, wokół olejów jest tyle mitów, homeopatii i swoistego "voodoo", że fora audiofilskie mogą się schować. Dla niekumatych, to miejsce gdzie kable za 10 tys pokryte złotem poprawiają jakość dźwięku.
Nie ma opcji żeby któryś z wiodących producentów robił celowo "zły" olej. Ma on prostą funkcję - zmniejszać tarcie, odbierać ciepło i czyścić silnik. Ważniejsze od nalepki na baniaku jest to żeby dbać o jego poziom i wymieniać go regularnie. I stosować olej zgodnie z zaleceniami producenta jeśli chodzi o klasę lepkości. Im bardziej ktoś filozofuje i uważa, że może poprawić fabrykę, tym większa szansa, że coś spier*oli.
Wracając do opisywanego przypadku. To stare Mondeo, a nie Bugatti Chiron bijące rekord prędkości na torze. Naprawdę, trudno mu zaszkodzić w warunkach normalnej eksploatacji, tym bardziej lejąc olej zgodnie ze specyfikacją fabryczną.
Jeśli chcesz zadbać o silnik, skróć mu interwały wymiany oleju. Na inne filozofowanie naprawdę szkoda czasu.
|
Ja jestem taka zadowolona ze swojego Mondka, że chce mu wynagrodzić swoją pracę dobrym olejem i żeby służył mi kolejne 5 albo i więcej lat. Interwały skrócone, teraz co 7 tys staram się wymieniać olej bo już widzę na bagnecie takie zmęczenie życiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ja jestem z tych, co samochod naprawiają i jeżdżą, a nie coś w stylu, że "ooo słyszę coś niepokojącego, jakaś gruba naprawa będzie to opier***ę i sprzedam"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: Bo całodniowym wertowaniu różnych stron, specyfikacji, parametrów wybór padł na https://allegro.pl/oferta/penrite-full-synthetic-5w-30-6l-lodz-10165787494
Tylko dla mnie jest niezrozumiałe to, że dla silnika i turbiny lepszy jest inny olej, a do dpf inny i trzeba wybierać. Brak złotego środka niestety...
Macie jakieś opinie na temat tego oleju? Ewentualnie jak wystrzegać się podróbek