Temat: [Mondeo 2007-2014] Jaki olej do 2.0 Tdci DW10/DW10C
View Single Post
Stary 20-08-2022, 22:04   #280
Sylwia1993
ford::beginner

Imię: Sylwia
Model: Mondeo mk4 GHIA
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dylemat olej acea a5b5 czy a3b4

Cytat:
Napisał Robert 68 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po co to wszystko? Mój 294 kk przebiegu i cały czas na Castrolu 5W30, zero dolewek między wymianami. Wymiana raz w roku albo co 20 kk. Po co cudować ?
A po to, żeby silnikowi było dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał michadr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zanim wyrażę swoją opinię, chciałbym podkreślić, że robi mi się ciepło na sercu za każdym razem jak ktoś interesuje się swoim autem. Szuka, czyta, zagłębia się, dopytuje, stara się myśleć z wyprzedzeniem i dbać o samochód. Uważam, że to dobra cecha i nie należy ludzi na siłę z tego leczyć.

A teraz moja opinia. Pewnie narażę się wielu bajkopisarzom i marketingowcom, ale w gruncie rzeczy nie ma dużego znaczenia jakie 5W30 tam nalejesz. Oczywiście niech to będzie znana marka, a nie Tesco value. Motul czy Liqui Molly spełniają to kryterium z zapasem.

Zagłębiając się w normy, o których piszesz, a3 w teorii zachowuje lepiej lepkość w podwyższonej temperaturze i lepiej chroni silnik, a a5 będzie mniej lepki na ciepło, ale będzie pozwalał lżej poruszać się elementom, oszczędzając paliwo i poprawiając moc. Tyle teoria. W praktyce, będą to różnice rzędu 0,00001% i nigdy tego ani Ty ani Twój silnik nie odczuje. No, chyba że weekendami upalasz swoje Mondeo na torze.

Ogółem, wokół olejów jest tyle mitów, homeopatii i swoistego "voodoo", że fora audiofilskie mogą się schować. Dla niekumatych, to miejsce gdzie kable za 10 tys pokryte złotem poprawiają jakość dźwięku.
Nie ma opcji żeby któryś z wiodących producentów robił celowo "zły" olej. Ma on prostą funkcję - zmniejszać tarcie, odbierać ciepło i czyścić silnik. Ważniejsze od nalepki na baniaku jest to żeby dbać o jego poziom i wymieniać go regularnie. I stosować olej zgodnie z zaleceniami producenta jeśli chodzi o klasę lepkości. Im bardziej ktoś filozofuje i uważa, że może poprawić fabrykę, tym większa szansa, że coś spier*oli.

Wracając do opisywanego przypadku. To stare Mondeo, a nie Bugatti Chiron bijące rekord prędkości na torze. Naprawdę, trudno mu zaszkodzić w warunkach normalnej eksploatacji, tym bardziej lejąc olej zgodnie ze specyfikacją fabryczną.
Jeśli chcesz zadbać o silnik, skróć mu interwały wymiany oleju. Na inne filozofowanie naprawdę szkoda czasu.
Ja jestem taka zadowolona ze swojego Mondka, że chce mu wynagrodzić swoją pracę dobrym olejem i żeby służył mi kolejne 5 albo i więcej lat. Interwały skrócone, teraz co 7 tys staram się wymieniać olej bo już widzę na bagnecie takie zmęczenie życiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ja jestem z tych, co samochod naprawiają i jeżdżą, a nie coś w stylu, że "ooo słyszę coś niepokojącego, jakaś gruba naprawa będzie to opier***ę i sprzedam" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Bo całodniowym wertowaniu różnych stron, specyfikacji, parametrów wybór padł na https://allegro.pl/oferta/penrite-full-synthetic-5w-30-6l-lodz-10165787494

Tylko dla mnie jest niezrozumiałe to, że dla silnika i turbiny lepszy jest inny olej, a do dpf inny i trzeba wybierać. Brak złotego środka niestety...
Macie jakieś opinie na temat tego oleju? Ewentualnie jak wystrzegać się podróbek

Ostatnio edytowane przez Sylwia1993 ; 20-08-2022 o 22:12
Sylwia1993 jest offline   Odpowiedź z Cytatem