Temat: [Focus 2011-2014] Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci
View Single Post
Stary 10-03-2023, 06:08   #207
skoczyp
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: Kuga mk3 stline plugin hybrid
Silnik: 2.5
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Chyba i mnie dopadły wtryskiwacze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam problemy z odpaleniem, śmierdzi ropą, odpala z samostartem. Po odpaleniu, kupa dymu. Jak juz odpali, to wszystko jest ok podczas jazdy, ma moc, nie dymi itp., jedynie na wolnych obrotach(np. na światłach) co jakiś czas zaczyna telepać jakby pracował na 3 cylindrach. Po nagrzaniu ogólnie odpala dobrze, ale ze 2 obroty wału musi wykonać.
Co ciekawe, na mrozie(po nocy) odpala bez problemu, jak jest ciepły odpala, dopiero jak postoi w temp. ok 10-11st.C to nie odpala bez plaka, chyba, ze wcześniej podczas gaszenia wkręcę do na obroty ok 4tys i przy tych obrotach zgaszę.

Błędy jakie zgłasza komp, dotyczą tylko wtrysków np.
P02A6:00-28
P029A:00-2C
P02D3:00-6C i cała reszta tego typu.
Te błędy po skasowaniu są różnie, czasami tylko dal jednego cylindra, czasami dla dwóch a czasami dla 3.

Korekty tez są różne, podczas jazdy zawsze 1.00000xxx
na wolnych rożnie od 1.3xxxx do 0.5xxxxx.
gdyby nie to bujanie na wolnych i problem z odpaleniem pewnie bym nie zwrócił uwagi.

Czy to na pewno wtryski?(tak, wiem, ze bez diagnozy typu cisnienie w cylindrach itp. itd. trudno zgadnać, ale może...)

Kolejne pytanie, dotyczące samej wymiany. Czy, wtryski ciężko wyjąc, czy potrafią się zapiec? Ile potrzeba uszczelniaczy oprócz tej miedzianej podkładki?

Jak będziesz wymieniał wtryski to zorientuj się wcześniej jakie masz mocowanie wtrysku. Były 2 rodzaje. Gdy wyciągnąłeś wtrysk i zamocowałeś nowy i zgodnie z procedurą dokręcałeś mocowanie to pękały. Potem Ford się zreflektował i poprawił to.
skoczyp jest offline   Odpowiedź z Cytatem