Cytat:
|
Masakra ludziska z tym Fordem. Po długich bataliach nic nie udało się wskurać i jutro mam mieć wymianę tych części na dokładnie te same bo serwis nie może w ramach Ford Protect zamówić innych części niż te które są wynajdywane po VIN... Czyli wymienią mi części z wadą fabryczną na te same części. Czy to nie absurd?
|
Widzę że kolega pierwszy raz :-D
Nic się nie denerwuj. Przyzwyczaisz się.
Jak chcesz poznać jak się żyje z Fordem to polecam dobra butelkę trunku i kilka fantastycznych wątków w dziale Moje Auto lub trochę różnych postów jak to można się pościerać. Nauczyłem się, że jakąkolwiek próba logicznego podejścia do problemu z Fordem tylko sprawia że schrzanią jeszcze bardziej.
Pojedziesz do ASO i pokażesz co się popsuło, jakie były błędy i podasz jak sprawić że ponownie się błąd pojawi?
Zapomnij. Wezmą auto na jazdę próbną, nie wywali błędu, po dwóch dniach zadzwonią że "nie znalezli usterki".
To czy danym autem się zajmą tak jak oczekujemy to kwestia czy kierownik/menadżer danego miejsca jest służbista czy też prowadzi warsztat z pasji.
A że 99% ASO to po prostu biurowce/korpo z dodatkowym pomieszczeniem gdzie znajduje się jeden/dwoch mechaników oraz "trainees", to osobna sprawa.
Najlepsze jak się u nich chce awansować z "mechanika" danego stopnia na "mechanika wyższego stopnia" :-P
Serio, chyba Mordor w Warszawie ma czasami jaśniejsze wytyczne i zasady niż to co się czasami wyprawa w ASO (i nie tylko u Forda).
ASO należy traktować jako firmę zewnętrzną która ma umowę z Fordem. Niczym franczyza. Nie jest to warsztat samochodowy tylko firma która wykonuje usługi w zakresie mechaniki pojazdowej, na jaki jest w stanie potem wystawić fakturę do "centrali". Pracownicy są szkoleni zgodnie z wytycznymi z góry oraz mają przestrzegać konkretnych procedur, w tym procedur diagnostycznych, serwisów cyklicznych, dodatkowych prac specjalnych jak montaż akcesoriów czy biuletynów serwisowych. Cokolwiek wychodzi poza zakres tego co mogą, jest po prostu niewykonalne lub klient jest tak "kierowany" żeby nie wiedział że "oni nie są w stanie tego zrobić". Fizycznie oczywiście moga wszystko, papierkowo często nie mają zbyt dużych możliwości
Bump:
Cytat:
|
to w takiej sytuacji bym się próbował z nimi dogadać
|
w życiu to nie przejdzie.
Uwierz mi, szkoda czasu nawet dzwonić czy podjechać się zapytać