Witam Was wszystkich drodzy forumowicze.
Od dłuższego czasu śledzę to forum szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, lecz teraz jestem w czarnej d...e i wiem że nie nie poradzę sobie sam z tym problemem.
Już przechodzę do opisania swojego problemu.
Po zaślepieniu EGR-u auto na wolnych obrotach/biegu jałowym zaczęło poszarpywać więc postanowiłem że wgram w programie ELMconfig w module PCM plik kalibracyjny (EGR OFF) uprzednio zapisany z mojego ECU i przerobiony przez znajomego.
Zakończyło się to tak że ładowanie pliku .bin doszło do 100%, zapisywanie pliku również dobiło do 100 lecz po wszystkim wyskoczył error. Wyskoczyła usterka układu silnika i migała szybko czerwona kontrolka u góry zegarów.
Szybko próbowałem to odkręcić i postanowiłem że wgram moją oryginalną kopię zapasową którą wcześniej zapisałem na dysku. Udało się. Plik bin wczytało pomyślnie. Autko odpaliło.
Napisałem do niego po czym stwierdził że brakowało w tym pliku przerobionym który mi wysłał checksum-y i to poprawi lecz kontakt się urwał.
Następnie znalazłem w sieci plik (EGR OFF) do modułu PCM o numerze 4M51-12A650-JL (mój moduł miał oznaczenie 4M51-12A650-JN).
Z tego co wyczytałem na forach ostatnia literka nie ma większego znaczenia.
Efekt końcowy był taki jak poprzednio. Proces ładowania oraz proces zapisywania ukończony w 100% lecz wywaliło na końcu błąd.
Teraz wygląda na to że problem jest poważniejszy ponieważ PCM nie widzi numeru VIN oraz nie mogę wgrać kopi zapasowej ponownie.
Autko unieruchomione : (
Liczę bardzo na Waszą pomoc.
Jeżeli znajdzie się ktoś obeznany w tym temacie, posiadający odpowiednie oprogramowanie to proszę o kontakt na PRIV. Odpłatnie oczywiście.
Mieszkam w Łodzi.
Plik wgrywany przez kabelek ELS27 na najnowszych sterownikach FTDI.
Wiem że może to nie jest odpowiedni sprzęt ale liczyłem że się uda : (
Napięcie podczas wgrywania pliku było w zakresie 12.8V -12.5V bez prostownika (wiem to też błąd) ale mnie zastanawia czemu poprzednim razem udało się zrobić przywrócenie kopi kalibracji.
Wstawię poniżej zdjęcia sprzed i po:
Odczyt starego PCM
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Komunikat po nieudanym wgraniu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odczyt po uwaleniu modułu